Itthon hvg.hu 2021. március. 17. 17:19

A járvány minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt – kiadták az adatokat Szél Bernadettnek

A járvány első hullámában 41, a másodikban már viszont közel 900 szociális otthonból jelentettek koronavírusos eseteket.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Hosszas levelezés után az országos tiszti főorvos kiadta a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait Szél Bernadettnek. A független országgyűlési képviselő úgy kommentálta a Facebook-oldalán közzétett statisztikákat, hogy azok a „legkiszolgáltatottabb honfitársaink tragédiáját mutatják”.

Az adatsorokból (Google Drive), amelyet a politikusnak küldtek, kiderül, hogy a járvány első hullámában – tavaly június 30-ig – 34 szociális, valamint 7 egyéb intézményben (hajléktalanszállón, gyermekotthonban, munkásszállón) ütötte fel a fejét a fertőzés. Az előbbi intézményekben 6565 gondozott közül 920-an fertőződtek meg az új koronavírussal, közülük 140-en elhunytak. Az egyéb intézményekben lakó/gondozott 1031 ember közül 44-nél mutatták ki a fertőzést, amely egy halálos áldozatot követelt.

A második hullámban országszerte 891 szociális intézményben, valamint 149 egyéb intézményben jelent meg az új koronavírus. Az előbbiekben 23 848-an kapták el a fertőzést, és 3512-en haltak bele az általa okozott betegségbe, a Covid–19-be, az utóbbiakban pedig 1475-en fertőződtek meg, és 87-en hunytak el.

Ez azt jelenti, hogy március 5-ig a járvány összes áldozatának (15 765) 23,7 százaléka, azaz nagyjából minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.

Szél kalkulációja szerint novemberben robbant be igazán a járvány, ezt mutatja az is, hogy annak a hónapnak a közepe és március eleje között több mint háromszorosára – 1039-ről 3512-re – nőtt az idősotthoni áldozatok száma.

A képviselő kiszámolta, hogy az első hullám áldozatainak 70 százaléka, 99 fő volt fővárosi otthon lakója. Akkoriban a legtöbb fertőzött és elhunyt az 525 férőhelyes Pesti Úti Idősek Otthonának gondozottjai közül került ki: 312 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, az érintettek közül pedig 55-en meghaltak.

A második hullámban már egész más volt az arány a fővárosi és a vidéki otthonokban regisztrált fertőzéses esetek között. Az akkor elhunyt 3512 embernek csupán 5 százaléka, 176 fő volt budapesti intézmény gondozottja. Vagyis az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthonban lakott. (Ennek nyomán jelentősen változott a kormányzat és az országos tiszti főorvos kommunikációja is: míg korábban rendszeresen ostorozták a Fővárosi Önkormányzatot mint a leginkább érintett otthonok fenntartóját, a későbbiekben ez már nem volt téma.)

A második hullámban az érintett férőhelyek arányában a legkevesebb idősotthoni áldozata Budapesten, a legtöbb pedig Heves megyében volt (12,5 százalék). Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben hunyt el, a 108 fős otthonban 27-en vesztették életüket.

Abszolút értékben Pest megyében volt a legtöbb, 311 elhunyt a második hullámban, az intézmények közül pedig a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában, ahol 48-an vesztették életüket.

A második hullámban a fertőzés által érintett otthonokban átlagosan a gondozottak harmadának lett pozitív a koronavírustesztje. Az érintett 71 503 férőhelyen 23 848 gondozott lett koronavírusos.

A táblázatok a szociális otthonokban dolgozókról szóló adatokat is tartalmazzák, így kiderült, hogy az első hullámban közülük 5-en, a másodikban 13-an vesztették életüket, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó fertőződött meg, a másodikban pedig 8273.

A politikus az adatok ismertetése után megjegyezte, hogy van, ahol kevesebb elhunytat jelez a most megküldött táblázat, mint egy korábbi. Az egyik budapesti otthonban a 14-i adatok szerint még 21 elhunytat tartottak számon, márciusban viszont már 16-ot. „Innentől kezdve számos új kérdésem van, de azt feltehetően megint 90 nap múlva fogják megválaszolni” – tette hozzá Szél Bernadett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés