Itthon hvg.hu 2021. március. 11. 15:20

Gulyás: Mindenki ott szülhet, ahol akar

A miniszter szerint lehet majd ugyanannál a nőgyógyásznál igénybe venni a terhesgondozást is magánellátásban, akinél később állami kórházban szülni fognak.

A kormány úgy döntött, hogy minden kismama szülhet az általa választott orvosnál, ennek feltételeit az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kell kidolgoznia – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Ez az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény értelmében március 1-től tilos lenne, azonban a szülész-nőgyógyászoknak a kormány kivételt ígért. Gulyás hangsúlyozta, a köz- és magánellátás szétválasztása március 1-től él, az azt megelőző magánrendelés keretében végzett terhesgondozás alapból nem zárja ki, hogy a kismama annak a szolgáltatását vegye igénybe, aki a magánrendelésen kezelte.

Ez az Országos Kórházi Főigazgatóság levele szerint nem pont így van:

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Jelentős változások lépnek életbe hétfőtől az egészségügyben, összeszedtük a legfontosabb, betegeket érintő változásokat. Mától új pácienseit nem kezelheti ugyanazzal az orvos a magánrendelésén és az állami ellátásban. Noha a kormány ígért kivételeket - például a szülész-nőgyógyászoknak -, a részletszabályok vasárnap estig nem jelentek meg. Szakmai szervezetek kidolgoztak egy javaslatot a legális megoldásra, az azonban valahol elakadt.

A kormány a hálapénzt akarta kivezetni a rendszerből az összeférhetetlenséggel. A kivételeket szabályozó rendeletet jelenleg 10 napos csúszásban van. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában március 1-re ígérte. Azért akkorra, mert a szabályozás a járványhelyzet miatt akkor lépett életbe.

Három héten belül kiderülhet, melyek lesznek a kivételek a szakellátásban

A kivételekről a kormány dönt és rendeletben szabályozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról