Itthon hvg.hu 2021. március. 02. 18:40

Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester

Videós üzenetben taglalta a helyzetet: egyre több a fertőzött, nincs iskola, amit ne érintene a fertőzés, de közben sokan nem tartják be a biztonsági intézkedéseket.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Komáromban múlt pénteken a járvány kezdete óta legtöbb embert azonosították koronavírus-fertőzéssel. Az aznap regisztrált 38 új fertőzött több, mint más megyék összesített számai – érzékeltette a helyzetet keddi videóüzenetében Molnár Attila polgármester, amit a 444.hu szúrt ki.

A polgármester szerint Komárom-Esztergom megye a legfertőzöttebb megyék közé tartozik. A városban nincs olyan oktatási intézmény, amit ne érintene valamilyen lezárás, de vannak olyanok, amiket már teljesen be kellett zárni. Arról is beszélt, hogy felmerült az összes oktatási intézmény bezárása, erről a hét második felében dönthetnek.

A polgármester a helyzetre tekintettel azt kérte a helyiektől, hogy fokozottan tartsák be a biztonsági szabályokat – maszkviselés, távolságtartás kézmosás –, és regisztráljanak az oltásra.

Sok komáromi van kórházban, sajnos nagyon sok komáromit veszítettünk már el

– mondta. A járványhelyzet a napokban több északi megyében is drámaian romlott, úgy tűnik, most indul be igazán a harmadik hullám.

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

Négy megyében már ötezer fölött jár a 100 ezer lakosra jutó koronavírusos fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, az északi területeken a vírus jóval fertőzőbb, brit variánsa okozhatja a magasabb esetszámot. A csúcsidőszak ráadásul még odébb van, a kérdés az, az egészségügyi rendszer bírja-e a terhelést a következő időszakban.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.