Itthon hvg.hu 2021. február. 26. 06:21

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény

Bár a miniszterelnököt fel is jelentették, a rendőrség indoklása szerint a vallási közösségeket csupán kéri a kormányrendelet a szabályokhoz való igazodásra.

A vallási közösségek szertartása (a házasságkötés és a temetés kivételével) nem számít államilag meghatározott rendezvénynek - áll abban az indoklásban, amiben a Miskolci Rendőr-főkapitányság visszautasította a feljelentést Orbán Viktor ellen, aki január 30-án 200-250 emberre együtt vett részt meghívóval Kriza Ákos, miskolc elhunyt fideszes polgármestere emlékére szervezett templomi búcsúztatáson.

Ez azt jelenti, hogy az adott vallási közösség maga dönt arról, hány embert hívnak el a búcsúztató istentiszteletre, a Miskolcon például nem volt korlátozás, a temetésen pedig már csak a csak a szűk családi-baráti kör vett részt, külön meghívóval (Orbán Viktor itt is jelen volt). A miskolci kapitányság megvizsgálta az itt készült felvételeket is, és a temetőben szerintük már nem lehettek többen ötven főnél - írja a Népszava.

Sándor Frigyes evangélikus esperes szerint a tömeges részvétel nem jelentett fertőzésveszélyt, mivel az 1500 négyzetméteres templomban akár kétszer ennyien is gond nélkül elfértek volna a járványügyi szabályok betartása mellett: “A miniszterelnöki beszédet nem számítva mindenki maszkot viselt, a padsorok között üres helyet hagytunk, a bejáratnál pedig kézfertőtlenítőt helyeztünk ki” - mondta az esperes.

Mint kiderült, a kormányrendelet csupán kéri, de nem kötelezi a vallási közösségeket, hogy “a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.