Itthon HVG 2021. február. 24. 12:49

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Megelőző szereléssel szerzett magának versenyelőnyt a Momentum, nemcsak előválasztási jelöltjeivel és programjával céloz ellenzéki riválisaira, hanem korrupcióellenes imázsát is a többiek kárára erősítené. A leforrázott partnerek keresik a visszavágás módját – írja e heti számában a HVG.

Azon megy az agyalás, hogyan lehetne összefogni a Momentum kárára – mondta egy névtelenséget kérő politikus a HVG-nek, miután elterjedt, hogy a közös listát és egyéni jelölteket állító hat párt közül az egyiket kihagyják az egyeztetésekből. Bár olyan pártelnöki találkozó nem volt, ahol csak a Momentum vezetője nem volt jelen, Fekete-Győr Andrásnak a négyszemközti találkozók alkalmával gyakran volna oka csuklani.

A Momentummal szembeni összezárás igényét az válthatta ki, hogy a szervezet a többieket meglepve bejelentette, Gelencsér Ferenc és Hadházy Ákos jelölésével elhódítana két olyan budapesti választókerületet, amelynek jelenleg ellenzéki képviselője van az LMP-s Csárdi Antal és a szocialista Tóth Csaba személyében. Hadházy ígéri, nem fog nyomozgatni Tóth Csaba ellen, az indulása pedig nem Karácsony Gergely ellen irányul, de ezt más pártok képviselői kétkedve fogadják.

A Momentum "nem nyitott a kompromisszumra", politikusai "átlépnek mindenkin" – így foglalta össze egy forrásunk a többiek panaszát. Elmondása szerint alakult is egy tömb, hogy az egyetlen parlamenten kívüli szövetségesük taktikáját, stílusát kompenzálják, a következő húzásait elhárítsák, Fekete-Győr András vasárnapi programismertetésén is többen megütköztek.

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós a HVG-nek azt mondta, nem érzékel kirekesztést és feloldhatatlan feszültséget, és ugyan ők nagyobb elánnal vágtak bele a jelöltállításba, mint mások, de nem látja, hogyan segíthetne ezen, ha zárt szobákban kibeszélik a Momentumot. Pártja részéről önmérsékletet ígért, viszont szerinte elég megnézni a Facebook-hirdetéseket, hogy kiderüljön, más pártok is elkezdtek kampányolni, csak ők "csendes ultit játszanak", és úgy kérik számon a Momentumot.

További részletek a HVG e heti számában és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.