Itthon hvg.hu 2021. február. 12. 12:25

Operatív törzs: Egyre több embernél mutatják ki a koronavírus brit variánsát

Müller Cecília aggasztónak nevezte a járványügyi számok lassú romlását az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A szociális intézményben lakók 23 százaléka kapta el a fertőzést a második hullámban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

“Napról napra növekvő tendenciát mutat a fertőzöttek száma" – mondta az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki aggasztónak nevezte a járványhelyzetet.

Müller szerint az új mutáció megjelenése lehet ennek hátterében, a brit variánst már Magyarországon is beazonosították: péntekre már 69 új esetet fedeztek fel, ráadásul csak egy részüknek volt köze utazáshoz. Ez jelentős növekedés, szerdán még csak 24 esetről tájékoztatott az operatív törzs.

Ma kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinák beadása a kijelölt oltópontokon Budapesten, 560 háziorvosi praxis jelölt ki öt-öt főt. Müller arra kért mindenkit, tájékozódjon az egyes oltásokról a közzétett lakossági tájékoztatókból.

Müller szerint elmondható, hogy a szociális intézmények jól működtek a járványhelyzet alatt, de többen is megjelent és komoly károkat okozott a fertőzés a második hullámban is. 865 intézményében jelent meg a fertőzés, míg 1074-ben nem mutatták ki. A gondozottak 23 százaléka fertőződött meg, több mint 23 ezer ember. Közülük 17 264-en gyógyultak meg, 840-et ápoltak kórházban, 3316-an haltak meg.

Az intézmények dolgozói közt 7929 fertőzött volt, ez a teljes állomány kilenc százaléka, 39-en szorultak kórházi ellátásra, és tizenketten elhunytak.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, egyelőre egyetlen gyógyszerről sem tudni, hogy szedése mellett nem adható be az oltás, de a döntést a háziorvosokra bízzák.

A várandós nőknek viszont egyelőre egyik oltóanyagot sem ajánlja Müller, akik pedig tervezik a teherbe esést, azokat arra kéri, hogy a vakcina beadása után várjanak vele két hónapot.

Az oltópontoknál kialakult sorokra reagálva azt kérte, mindenki tartsa be az időpontokat. “Az a tapasztalat, hogy túl korán érkeznek az oltakozók. Azt kérem, az időpontra érkezzenek, hogy elkerüljük a torlódást.”

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.