Itthon hvg.hu 2021. február. 10. 18:09

Kiutasították Magyarországról egy pénzmosó banda nigériai vezetőjét

A csalók egy neves francia focicsapatot is megkárosítottak.

Jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre és kiutasításra ítélték egy pénzmosó bűnbanda nigériai vezetőjét - közölte az ügyészség.

A nemzetközi bűnbanda módszere az volt, hogy cégek levelezését törték fel, információkat szereztek azok üzleti partnereitől, aztán a partnercégeket felkeresve arra kérték őket, hogy a fennálló tartozásukat ne a szokásos, hanem egy olyan új bankszámlára küldjék, amelyet a csalók megadtak nekik.

A nigériai állampolgár feladata az volt, hogy magyar bankszámlákat nyittasson, ehhez magyar bűntársakat használt fel. A 2016 júliusától így létrehozott budapesti hálózatnak ő volt a feje.

Társainak szerepe az volt, hogy gazdasági társaságokat alapítsanak, vásároljanak, majd azoknak magyar, illetve szlovák pénzintézetben bankszámlát nyissanak és az ezen számlákra alkalmanként több 10 millió forint értékben, euróban, illetve dollárban érkező pénzösszegeket pár ezer forintos jutalék ellenében felvegyék.

A sértett külföldi gazdasági társaságok román, vietnami, malajziai, indonéziai, kínai, illetve egyesült államokbeli cégek voltak. A sértett cégek között szerepelt egy neves francia labdarúgócsapat is.

Az ügyészség 2018 júniusában pénzmosás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Magyarországon 2011 óta életvitelszerűen tartózkodó nigériai állampolgár és társai ellen. A Fővárosi Törvényszék 2020. február 26-án az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki pénzmosásban, valamint pénzmosásban megállapodásban, amelyért 3 évi börtönre ítélte, 3 évre kiutasította Magyarországról, valamint 1000 euró vagyonelkobzást is elrendelt.

A Fővárosi Ítélőtábla február 2-án kihirdetett jogerős másodfokú ítéletével, a vádlottak bűnösségét egy-egy esetben pénzmosásnak, továbbá a harmadrendű vádlottal szemben 30 000 forintra és 70 euró összegre ugyancsak vagyonelkobzást rendelt el, illetve előzetes fogva tartásban töltött idejét a szabadságvesztésbe beszámította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.