Itthon MTI / hvg.hu 2021. február. 04. 10:37

Fűtetlen bódéban tartott fogva másfél évig egy idős, francia nőt egy magyar házaspár

A vádlottak naponta egyszer megjelentek az idős nőnél, akkor adtak neki enni és inni, illetve sétálni is engedték. Eközben beköltöztek a lakásába. A házaspár ellen vádat emelt a somogyi ügyészség.

Végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz az ügyészség egy házaspárral szemben, akik a vád szerint fűtetlen bódéban másfél éven át tartottak fogva egy idős asszonyt Siófok közelében – közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A közleményben azt írták, hogy a büntetett előéletű 42 éves férfi és 41 éves nő évekkel ezelőtt a bizalmába férkőzött a 71 éves, francia állampolgárságú sértettnek. A vádlottak – kihasználva az asszony érzelmi kötődését, és azt, hogy családtagként tekintett rájuk – beköltöztek a nő siófoki lakásába és rávették: haszonélvezeti jog fenntartása mellett ajándékozza az ingatlant kiskorú gyereküknek.

A házaspár 2017-ben lakásfelújításra hivatkozva egy Siófok környéki ingatlanba költöztette az asszonyt, később bezárta egy zártkerti telken álló, korábban disznóólként, szerszámos kamraként használt hat négyzetméteres, szigetelés nélküli bódéba.

A vádlottak ágyat, asztalt, éjjeli lámpát és rádiót adtak az idős nőnek, akinek fűtési, tisztálkodási, mosási, takarítási lehetősége nem volt.

A fogvatartói naponta egyszer megjelentek nála, ételt, vizet és alkoholt vittek neki, és néha lehetővé tették, hogy felügyelet mellett sétálhasson. A sértett a házaspár távollétében próbált segítséget kérni, de ezt a lakatlan területen nem hallotta senki.

A nő távolléte 2018 márciusában feltűnt a siófoki szomszédoknak. A rendőrök is keresni kezdték, erről értesülve a házaspár visszavitte őt a lakásába, hazaérkezéséről bejelentést tettek, de a rendőri ellenőrzés után újra elköltöztették.

A siófoki rendőrök végül 2019 szeptemberében, egy bejelentés alapján megjelentek a zártkerti ingatlannál és kiszabadították az elhaló hangon segítséget kérő asszonyt.

Az ügyészség a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat a házaspár ellen, indítványozva, hogy a nő és a férfi egyaránt négy és fél év börtönbüntetést kapjon, ha beismeri a cselekmény elkövetését. Emellett kérte a bíróságtól a vádlottakkal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.