Itthon hvg.hu 2021. január. 30. 09:59

Szombatra virradóra 89 ember halt meg a koronavírus miatt

1370 új fertőzöttet találtak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Szombat reggelre 1370 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, és 89 ember vesztette életét (hattal több mint egy napja). Eddig összesen 12 463 ember halt meg a fertőzés miatt - derül ki az operatív törzs oldaláról.

Kórházban 3582 embert ápoltak, ami 67-tel kevesebb, mint egy napja. Az aktív fertőzöttek száma is csökkent, 3498-cal péntekhez képest, jelenleg összesen 94 261 ilyen embert tartanak nyilván. A gyógyultak száma közben folyamatosan emelkedik, jelenleg 259 555.

A betegség ellen eddig 198 283 ember kapott oltást, közülük 49 606-an már a második dózison is túl vannak. Pénteken leteszteltek 21 362 embert, akik 7,69 százaléka volt pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor tesztel egy ország eleget – és lehet valós képe a járvány terjedéséről –, ha a pozitív eredményt hozó vizsgálatok száma 5 százalék alatt van.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról