Itthon Domány András 2021. január. 30. 09:17

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet, drasztikusan nőnek a vendéglátók büntetései

Domány András
Szerzőnk Domány András

A kormány az éjjel egy rendelettel február 8-tól megszüntette, egy másikkal pedig ugyane naptól újra bevezette a veszélyhelyzetet.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A rendelettel számos korábbi hatályát meghosszabbították, és részletszabályokat hirdettek ki, a korábbi közlés szerint egyelőre március 1-ig tartó veszélyidőszakra.

A legjelentősebb változást a vendéglőket érinti, a kormány láthatóan elejét akarja venni annak, hogy a tönk szélén álló vállalkozók a tiltás ellen fellázadva kinyissanak. Az éttermeket, kocsmákat a szabályok első alkalommal történő megszegése esetén hat hónapra, ismételt megszegése esetén egy évre be kell záratni (ez nem csak lehetőség, hanem előírás), és ezalatt az üzlet és vezetője, alkalmazottja semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhet. Ha ezt megszegik, az üzemeltetővel szemben egytől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Februárra is érvényesek a vállalkozások különböző adókedvezményei (szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás), valamint a digitális oktatással érintett családok ingyenes vezetékes internethasználata. A mobilinternetről a korábbi bírálatok ellenére továbbra sem szól a rendelet.

Március 1-ig időközi választást és népszavazást nem lehet tartani. A népszavazási aláírásgyűjtések határidői meghosszabbodnak, vagyis a már összeszedett aláírások nem vesznek el. Ha egy önkormányzat feloszlatja magát, az csak a veszélyhelyzet megszűnése után lesz érvényes.

Múzeumokban, könyvtárakban, közművelődési és integrált kulturális intézményekben, közösségi színtereken mától szabad felnőttképzési és szakképzési foglalkozásokat tartani, az oktatók és a tanulók ott tartózkodhatnak. Az iskolákról nincs szó ebben a pontban.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?