Itthon hvg.hu 2021. január. 29. 08:04

Újabb 83 magyar áldozata van a koronavírus-járványnak

Az elmúlt nap során 1459 új fertőzöttet találtak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában ismertette a legfrissebb járványügyi számokat.

Elmondta, az elmúlt 24 órában 1459 új fertőzöttet találtak, és 83 ember hunyt el. A miniszterelnök azt is elárulta, hogy 258 ember van lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs oldala szerint 3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami mindössze 20-szal kevesebb, mint amiről egy napja számoltak be. Ugyanakkor 4397-tel csökkent az aktív fertőzöttek száma jelenleg 97 759-en vannak. Utoljára november 12-én volt 100 ezer alatt ez az érték. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, már 254 783 fő.

Eddig 175 283-an kaptak oltást, közülük 37 727 fő már a másodikon is túl van.

Csütörtökön 18 975 darab tesztet végeztek el, aminek a 7,68 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor tesztel egy ország eleget – és lehet valós képe a járvány terjedéséről –, ha a pozitív eredményt hozó vizsgálatok száma 5 százalék alatt van.

Az Operatív Törzs jelenleg 71 óvodában egy-egy csoportot érintően, 29 óvodában és 23 általános iskolában az egész intézményben rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 116 általános iskolában egy-két osztályt és 16  általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról