Itthon hvg.hu 2021. január. 19. 11:28

Nem tetszik az ügyészségnek, hogy az Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatóját csak pénzbírságra ítélték

Az ügyészség súlyosabb ítéletért, a védők felmentésért fellebbeztek az Állami Egészségügyi Központ vezetőinek ügyében.

Súlyosabb büntetéseket kér az ügyészség az egykori Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatója és társai ellen indult büntetőügyben – erről adott ki sajtóközleményt a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. A védők is fellebbeztek, szerintük a pénzbírság is túl sok.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2013 őszén emelt vádat az Állami Egészségügyi Központ – azaz a mostani Honvédkórház – volt főigazgatója, egy egykori határőr tábornok és két társa ellen, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt. A mostani közleményből nem derül ki, de Szilvásy Istvánról és két társáról van szó.

A bíróság 2019-ben első fokon mindhárom vádlottat felmentette. Másodfokon aztán 2020 októberében az elsőrendű vádlottat, valamint a harmadrendű vádlottat, aki az egyik belgyógyászati osztály volt főorvosa, bűnösnek mondták ki folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. A volt főigazgatót 400 ezer, a volt főorvost 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Ez ellen fellebbezett most az ügyész: azt kérte, hogy az egykori főigazgatót felfüggesztett szabadságvesztésre ítéljék, a volt főorvossal pénzbüntetése pedig legyen nagyobb.

A másodfokú ítélet szerint az intézmény főigazgatója 2008 februárjában jogellenesen, színlelt foglalkoztatásként osztályvezető főorvosi beosztásba nevezte ki közalkalmazottként a harmadrendű vádlottat, akinek azonban a főigazgató-helyettes hatáskörébe tartozó stratégiai és tudományos fejlesztési feladatok ellátása lett volna a feladata. Ezért 2008 februárja és októbere között 2 millió forintnál is több fizetést kapott, miközben a kinevezési okmányában meghatározott feladatait nem teljesítette.

Az egykori főigazgató 2007-ben egy külső vállalkozást bízott meg az intézmény személyi állományával kapcsolatos bér- és pótlékdíjak kifizetésének szakértői felülvizsgálatára, a gazdálkodás-fejlesztés felülvizsgálatára, holott e feladatokat az Állami Egészségügyi Központ gazdasági igazgatója és a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi szervek gazdálkodását támogató szervezeti egységei is végre tudták volna hajtani – állt az ítéletben. A külső vállalkozás a szerződésben meghatározott feladatokat maradéktalanul nem teljesítette, ennek ellenére 3,6 millió forint jogosulatlan kifizetése iránt intézkedett az elsőrendű vádlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról