Itthon hvg.hu 2021. január. 17. 11:48

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

A koronavírus brit mutációjának hazai megjelenéséről írtak a Virológia Pécs Facebook-oldalán.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A pécsi virológusok szerint a teljes vírusgenom leszármazási vizsgálata alapján, a jelenleg elérhető adatokkal összevetve a mutáció hazai eredete a december 14-17 közötti angliai fertőzésekhez vezethető vissza.

Magyarország az 54. ország volt, ahol a héten igazoltan felbukkant a koronavírus gyorsabban fertőző mutációja. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdán jelentette be, hogy laboratóriumi vizsgálatok során három fertőzöttnél igazolták a mutáció jelenlétét.

A pécsi virológusok azt írták, száz kiválasztott reprezentatív mintából 5 esetben igazolták a mutációt, minden esetben utazási előzmény nélkül.

Ez helyi terjedést jelent, amely tekintettel az Anglia és Magyarország közt fennálló repülési aktivitásra és embermozgásra, cseppet sem meglepő.

Hozzátették, átlagemberként ugyanazokat a védelmi magatartásokat kell követni, amit eddig is. Szerintük elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ez a variáns legyen a domináns, ám nem mindegy, hogy az átmenet milyen gyors. Járványügyileg, a kórházi nyomás növekedésnek elkerülése érdekében indokolt az új variáns vizsgálata és fékezése - írják.

Azt is hangsúlyozták, hogy ha egy új mutáció a "vakcinák kikerülésével" fenyeget az sem azt jelenti, hogy hatástalan lenne a vakcina ellene, csak azt, hogy az oltóanyag 94-95 százalékos hatékonysága valamelyest lecsökkenhet.

��������Mit mesélnek a hazai SARS-CoV-2 „Angol mutánsok”? -Elemzés- Az Angliában, Dél-Afrikában és Brazíliában egymástól...

Közzétette: Virológia Pécs – 2021. január 16., szombat

 

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.