Itthon hvg.hu 2021. január. 16. 10:50

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

A műemléki védettségi eljárás befejezéséig, amit gyorsított ütemben folytatnak le, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni – közölte a Miniszterelnökség.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását

– közölte szombaton a Miniszterelnökség. Az eljárás befejezéséig – amit gyorsított ütemben folytatnak le – az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.

Múlt héten derült ki, hogy a főváros építészeti örökségének újabb két, értékes darabját ítélték bontásra. Az egyébként mindennapos rombolás most mégis nagyobb visszhangot keltet, mivel a két célba vett épület kultikus helynek számít. Az egyik a mai Kazinczy utca 55. szám alatt lévő ház, melyben nem Wichmann Tamás legendás kocsmája volt, de a magyar kártya is itt született, a másik pedig a Márvány utca 6-8. alatti Márványmenyasszony, a legrégebbi budai étterem, amelyben például Széchenyi István és Wesselényi Miklós is megfordult. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a más esetekben a beruházóknak kedvező kormány figyelmét is felkeltette az épületek jövője.

Mivel az építéshatósági jogkörök teljes mértékben elkerültek az önkormányzatoktól, azok tehetetlenek, az épületek sorsa így teljes egészében a kormány kezében van.

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Legendás épületek tűnnek el sorra, részben vagy teljesen a budapesti városképből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?