Itthon hvg.hu 2021. január. 15. 10:38

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

A bíróság szerint védett adatokról is szó lesz az ülésen. Az LMP-s képviselőt hivatali visszaéléssel vádolják.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken megtartották az első tárgyalást Demeter Márta, LMP-s országgyűlési képviselő hivatali visszaélés miatt indult büntetőügyében. A Telex szerint Sándor Erika bíró a védett adatok megóvása érdekében zárt tárgyalást rendelt el, vagyis a sajtó képviselői nem vehettek részt a tárgyaláson. Ezt a bíró azzal indokolta, hogy a Magyar Honvédség eszköz- és személyi állományát érintő kérdéseket is érintenek majd, ezek pedig védett adatoknak minősülnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019. novemberében emelt vádat Demeter ellen, aki 2018 őszén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként írásbeli kérdésekkel fordult miniszterekhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták törvénytelenül Orbán Viktor kormányfő lányát a honvédség Airbusával, majd minderről a közösségi oldalán is beszámolt.

Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja tartózkodott a repülőgépen, engedéllyel. A Fidesz az eset után feljelentette az LMP-s képviselőt, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

Utóbbi megállapította, hogy a Demeter által megtekintett honvédségi iratokban a névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire a politikus jutott. A hatóság arra is kitért, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza.

Az ügy folyományaként a házelnök javaslatára a parlament felmentette Demeter Mártát bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg vele kapcsolatban. A mentelmi jogát is felfüggesztették a képviselőnek.

Tavaly februárban tartották az előkészítő ülést az ügyben, ahol Demeter nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ügyvédje, Zamecsnik Péter pedig arra kérte a bíróságot, szerezze be az összes bizonyítékot, ami Demeter rendelkezésére is állt korábban: szerezzék be a pilóták hajózási naplóját, és a Hungarocontrol vagy a katonai légügyi hivatalhoz benyújtott eredeti repülési terveket. Továbbá azt is kérték, hogy csatolják be azt az írásbeli jegyzőkönyvet is, ahol felhívták a figyelmét arra, hogy milyen titkokat nem hozhat nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.