Itthon hvg.hu 2021. január. 15. 07:39

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán várja, hogy érkezzen a kínai vakcina. Ha megvan az engedély, 1,7 millió embert be lehet oltani vele. Bejelentette, 25 éves kor alatt SZJA-mentességet kapnak a fiatalok.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Két bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök:

  • Legkésőbb 2022. január 1-től teljes szja-mentességet kapnak a fiatalok, valószínűleg az átlagjövedelemig
  • Hamarosan elkezdik a 60 év feletti, krónikus betegek oltását - annyi kínai vakcina jöhet, amennyi számukra elég

Az oltással kezdték a beszélgetést a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki az operatív törzs üléséről érkezve bemondta a friss számot: eddig 105728 embert oltottak be Magyarországon. Ők egészségügyi dolgozók, illetve a szociális otthonokban élők és dolgozók.

Azt többször is elmondta, hogy az oltókapacitás ennél jóval nagyobb.

Nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban oltani, hanem mert nincs elég oltás.

Nagy-Britanniában beoltották a lakosság 4 százalékát, míg az EU-ban 1 százalék körüli az arány, ami szintén arra vezethető vissza, hogy itt nincs elég vakcina. Orbán szerint kérdés, hogy jó döntést hoztak-e a miniszterek, mikor a közös vakcinabeszerzés mellett döntöttek, hiszen "aki a saját útját járta, előrébb van, mint mi" (utalt itt az Egyesült Királyság mellett Izraelre is). A felelősség kérdését későbbre kell halasztani, a Brüsszelre mutogatás helyett most inkább a vakcina beszerzésén dolgoznak.

Orbán a műsorban elmondta, a kínai vakcinát tömegesen be tudnák szerezni, ehhez annyi kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság kimondja, hogy "rendben van" az oltóanyag. A vizsgálatok folynak, azt reméli, pár napon belül meglesz erre a válasz.

Megkérdezte az opretív törzs ülésén, hogy ilyenkor mit vizsgálnak, az-e a tét, hogy a vakcinával nagyobb kárt okoznánk, mint amit el tudunk vele hárítani. Az operatív törzs szerint ilyen kockázat nincs, ami Orbán szerint logikus is, hiszen tízmilliószám oltják már a saját népüket a keleti vakcinákkal.

Azzal folytatta, mindegy, hogy a meggyőződés szerint nincs ilyen kockázat, a protokollon végig kell menni.

A hatóságot arra kérte, a lehető leggyorsabban járjanak el, hiszen itt van milliónyi kínai vakcina, amit néhány napon belül az emberek rendelkezésére lehet bocsátani, csak nincs hozzá engedély.

Bejelentette a friss számokat is: péntekre 111 koronavírusos beteg hunyt el, 1513 új fertőzöttet találtak. Orbán szerint jó hír, hogy 4717 fertőzött meggyógyult. A miniszterelnök szerint kifele megyünk a járványból, a második hullámot sikerült megfékezni. Nyugat-Európában azonban a helyzet inkább romlik, ott berúgta az ajtót a vírus, aminek következtében egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be.

A miniszterelnök közölte, az egészségügyi dolgozók és szociális otthonban élők oltását hamarosan befejezik, utána jöhet a 60 év feletti krónikus betegek csoportja. 1,7 millió emberről van szó, őket három betegségcsoport alapján jelölték ki. Erről Orbán további részleteket nem közölt.

Ennyi kínai vakcina lenne is, ha meglenne az engedély, őket ki tudják menteni a vírus jelentette kockázatból.

Orbán most azt mondta, egy nap alatt 500 ezer embert tudnak beoltani. Nagyjából erre a mértékre tartja korábbi mondását, hogy egy hétvége alatt beoltanak mindenkit, aki jelentkezik, hiszen nagyjából ennyien jelentkeztek. Kiderült az is, a hétvége inkább hosszú hétvége lenne. Az is lehet, csak két hétvége alatt végeznek, de egyelőre nem ez a kérdés, hiszen nincs elég vakcina.

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?

Eddig körülbelül 20 millió embert oltottak be a világon a kínai Sinopharm oltóanyagával, amelyből Gulyás Gergely bejelentése szerint 1 millió dózis Magyarországra is érkezhet. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú, de problémát jelent, hogy a klinikai kísérletek dokumentációja egyáltalán nem elérhető.

Arra műsorvezetői felvetésre, hogy lehet-e az EU-n kívül tárgyalni vakcináról (lehet, csak azokkal a gyártókkal nem, akikekkel már közösen megállapodtak - a szerk.), Orbán azt mondta,

minden nap meghal több mint 100 ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak.

A Pfizerrel is lehet tömeges oltást végezni - közölte a miniszterelnök. Három megyei kórház nem tudta biztosítani a magas hűtési szintet az elején, azt reméli, azóta ez is megoldódott.

Kérdés az is, ha lesz elég vakcina, ki értesíti az embereket, hiszen sokan panaszkodnak, hogy a regisztráció után semmilyen visszajelzést nem kaptak. Orbán erre egyes szám első személyben is válaszol:

amikor lesz vakcina, akkor tudok felelősségel időpontot ajánlani.

Jelentkezni fognak annál, aki regisztrált.

Orbán is nehezen bírja már a korlátozásokat, de ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, nyár vége, ősz előtt nem lehet a korlátozásokat feloldani, mert nem lennének elegen beoltva.

Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, és a kínai vakcina is megjön, nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket.

Orbán azt mondta, lehet majd a vakcinák között választani, de a brüsszeliből kevés van, és nem tudja, mennyi orosz lehet.

Nagy Katalin a Hadházy Ákos által közzétett videóra is rákérdez, mire Orbán arról beszél, maga is vizsgálatot rendelt el az ügyben, itt egy önkormányzati fenntartású halottasházról van szó (a felvételen kegyeltsértő módon elhelyezett koporsók voltak láthatók, a feltételezés szerint covidos elhunytakkal, de ez nem igazolódott - a szerk).

Orbán azt mondta, szivesen segít azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a feladattal, és "nem érzi jól magát, hogy az ellenzéki magatartásra kell reagálnia", mégis megtette. Azt mondta, a baloldalnak semmi sem szent, túl messzire mentek.

Áttértek a gazdasági adatokra is, Orbán arról beszélt, az ipari termelés azért nőtt, mert az emberek dolgozni akarnak, a magyar vállalkozók egyre versenyképesebbek az nyugatiakkal, és a kormány a beruházás ösztönzése érdekében több mint 400  milliárdos adócsökkentést hajtott végre 2020-ban. Beszéltek arról is, az önkormányzatok nem örülnek az iparűzési adó csökkentésének, hiszen azzal az ő bevételük csökken, Orbán azonban azt hangsúlyozta, a pénz a vállalkozásoknál, tehát - Budapestnél maradva - Pesten marad. Az igaz, hogy át kell szervezni a működést, de az adócsökkentő kormánynak is ugyanezt kell tennie.

Azt ígérte, a 25 ezer fő alatti települések meg fogják kapni az iparűzésiadó-bevételeket az államtól kompenzációként.

A kicsiknek, akiknek kevesebb a lehetőségük, mindenképp adni kell valamilyen támogatást.

Beszélt arról is, "3 ezer millliárdot lefogott" a bankoktól a hiteltörlesztési moratóriummal.

Orbán nagy bejelentést tett

A műsor vége felé tette a nagy bejelentést: legkésőbb 2022 január 1-től a 25 év alatti fiatalok teljes jövedelemadómentességet kapnak. Az ügyben nehéz tárgyalásai vannak Varga Mihállyal, de "eldöntöttük" a kérdést. A bejelentést azzal vezette fel, hogy idén elkezdik visszaadni a 13. havi nyugdíjat, és elindították a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési programot. Egy építőkocka hiányzik, ez pedig a 25 év alattiak teljes SZJA-mentessége.

A családi ügyekért felelős miniszter számolja, hol legyen a határ, ameddig megadják a mentességet, amit Orbán szerint az átlagfizetésekig érdemes megtenni. A lépés 130-150 milliárdba kerül, és nem példa nélküli: Lengyelországban ugyan ez van.

Orbán fontosnak tartja, hogy a fiataloknak is segítsenek, ne csak a nyugdíjasoknak. A műsor végén beszélt arról is, a pandémia után teljesül az a vállalása, hogy több munkahelyet hoznak létre, mint amennyit a vírus elvesz.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.