Itthon hvg.hu 2021. január. 13. 12:54

Szél Bernadett kigyűjtötte az adatokat: jelentősen nőtt a kapcsolati erőszak eseteinek száma a járvány alatt

Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

2019-hez képest az elmúlt évben – amelynek egy részében kijárási korlátozások voltak érvényben a koronavírus-járvány miatt – 65 százalékkal emelkedett a kapcsolati erőszak regisztrált eseteinek a száma Magyarországon.

Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t.

Az adatokat Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hozta nyilvánosságra. Azt írta, eredetileg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kérte még november végén, hogy közöljék a járvány idején regisztrált családon belüli erőszakos esetek számát, a hatóság azonban 90 napot kért a válaszadásra, arra hivatkozva, hogy az akadályozza a közfeladataik ellátását.

Szél ezért maga kezdett keresgélni a Belügyminisztérium honlapján, ahol más statisztikákat is talált:

  • Szexuális erőszakos esetekből 36 százalékkal jelentettek többet 2020-ban, mint egy évvel korábban: a számuk 240-ről 327-re emelkedett.
  • Szexuális kényszerítésről a korábbi 56 helyett 95 esetben számoltak be a rendőrségnek, ami 70 százalékos növekedést jelent.
  • Az emberölések száma 44 százalékkal ugrott meg: míg 2019-ben 141 gyilkosság történt, tavaly 203. A képviselő megjegyezte: azt már nem látni az adatokból, hány esetben volt hozzátartozó, volt vagy jelenlegi partner az áldozat.

Szél leírta azt is, hogy bár neki nem válaszolt az ORFK, egy olyan térképet készített, amely a novemberi korlátozások bűnözésre gyakorolt hatását mutatja be. „A megadott bűnözési kategóriákban visszaesést láthatunk: csökkent a garázdaságok, rendbontások, gépkocsilopások, rablások, közterületen elkövetett bűncselekmények száma,

azt viszont már nem tartotta fontosnak megmutatni a rendőrség, hogy mi a helyzet a korlátozások falakon belüli hatásával: a családon belüli erőszak, a szexuális erőszak és az emberölések adatait nem mutatja a térkép”

– magyarázta Szél.

Családi erőszak karanténban: veszélyes emelkedésre figyelmeztetnek a szakértők

A szokottnál is kétségbeesettebb hívások, szaporodó új jelentkezők, folyamatosan csörgő telefonok - a kijárási korlátozások bevezetése óta kivétel nélkül hasonló jelenségekről számoltak be a bántalmazott nőknek létrehozott magyarországi segélyvonalak munkatársai. Bár teljes kijárási tilalom nincs, a vidék pedig ki is nyitott, a koronavírus-járvány Magyarországon a szokásosnál is nehezebb helyzetbe hozta a segítségre szoruló áldozatokat.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.