Itthon hvg.hu 2021. január. 13. 15:56

Egy nappal az ülés előtt sem tudják az önkormányzatok, milyen napirendről tárgyal velük a kormány

Az önkormányzatokat képviselő szövetségek vezetői választ várnak, hogyan kompenzálják az elvonások miatt keletkezett bevételeiket.

Január 14-én tartja következő ülését az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa, amelyen előreláthatólag a magyar városok és falvak működőképességéről, az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátásáról egyeztetnek majd – közölte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége.

A közleményben megjegyzik, hogy bár a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének ismertetését, ez még mindig nem történt meg, így nem tudni, hogy milyen napirendi pontokat kívánnak megtárgyalni.

A Gémesi György (Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke), Kiss László (Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke) és Karácsony Gergely (Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének társelnöke) által jegyzett közös állásfoglalásban kifejtették, hogy mely pontokban kellene egyeztetnie a kormánynak és az önkormányzatoknak.

Álláspontjuk szerint napirendre kellene kerülnie, hogy a kormány hogyan kompenzálja az önkormányzatok koronavírus-járvány és az elvonások miatt keletkezett bevételkiesését. Részletes tájékoztatást szeretnének kapni például, hogy milyen ellentételezésre számíthatnak a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt.

A kormányzati megszorítások hétszer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni"

– írták.

Felhívták a kormány figyelmét, hogy a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, kiemelten a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében, és erről az önkormányzatokkal egyetértésben hozzon döntést.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának tagjai egyébként a belügyminiszter (Pintér Sándor), a nemzetgazdasági miniszter (Varga Mihály), a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára (Dukai Miklós), a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (György István), az országos önkormányzati érdekszövetségek elnökei (a fenti állásfoglalás jegyzői), továbbá – tanácskozási joggal – az emberi erőforrások minisztere (Kásler Miklós).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.