Itthon hvg.hu 2021. január. 07. 18:20

Polt átküldte a rendőrségnek idősebb Orbán cégének az ügyét, hogy döntsenek róla ők

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság döntheti el, hogy indít-e nyomozást.

Feljelentésként értékelte és továbbította a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysághoz Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő azon kérdését Polt Péter, amit a kormányfő édesapjának, Orbán Győzőnek a többségi tulajdonában álló Dolomit Kft.-vel kapcsolatban tett fel. Vadai azt akarta megtudni, hogy vizsgálják-e, hogy a Dolomit Kft. termékeit – állami beruházások esetén – a fővállalkozó vagy az alvállalkozó piaci áron vette meg?

A Direkt36 írt arról még december közepén, hogy a cég - a cikk állítása szerint - lényegesen drágábban, esetenként 60–70-százalékkal magasabb áron árulja termékeit, mint versenytársai. A cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak is, tehát a piaci átlagnál drágábban kínált termékekért közpénzt is kap, tavalyi bevételének közel 45 százaléka volt profit.

A lap az állításait a Dolomit Kft. hivatalos árlistájára alapozta. Bár ezt a listát az interneten nem publikálják, de a cég portájánál lévő szórólapállványra több példányt is kiraktak belőle, ezekből vettek egyet, amikor novemberben Gántra utaztak, hogy megpróbálják megkérdezni Orbán Győzőt az állami megrendeléseiről. Az idősebb Orbán válasz helyett csak annyit jelezett az újságíróknak, hogy fogy a türelme, ha ennyit kérdezgetik.

A lap több piaci szereplő árait is megnézte, az összehasonlításhoz a csatornázási munkákhoz felhasznált aknamagasító elemet, más néven aknagyűrűt vették, amely mindegyik cég kínálatában megtalálható különböző méretekben. Pont ilyen aknagyűrűt használtak fel akkor is, amikor Kulcson szennyvízcsatornát építettek Mészáros Lőrinc egyik cégének vezetésével.

Az összehasonlításból az jött ki, hogy jelenleg Orbán apjának cége árulja a legdrágábban ezeket az építőanyagokat: a versenytársainál 19–72 százalékkal magasabb áron.

Polt Péter a döntését azzal indokolta, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak kell eldöntenie, hogy a feljelentés tárgya bűncselekemény gyanúját kelti-e, és emiatt kell-e elrendelni nyomozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.