Itthon hvg.hu 2021. január. 02. 23:20

Közzétették, kik és milyen sorrendben kapnának védőoltást

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kitette az oldalára, hogy az oltási terv alapján hogyan képzelik a lakosság tömeges oltását a koronavírus ellen. 18 év alattiak egyáltalán nem szerepelnek benne, és van olyan csoport, amelynél azt javasolják, hogy ne a vakcinainfó oldalon történt regisztrációkat tekintsék irányadónak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiken az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés, vagyis aki a tavaszi hullámban esett át a fertőzésen, az oltható - áll abban a tájékoztatóban, amelyet december 31-én tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztató publikálásáról a koronavirus.gov.hu oldal, illetve az MTI mindeddig nem számolt be.

Az NNK leírja, hogy a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kellett felállítani az önkéntesség, és a Covid-19 megbetegedés szempontjából veszélyeztetettség alapján.

Ennek nyomán az NNK javaslata az, hogy első körben az egészségügyi dolgozókat oltsák be, ebbe a körbe a következők tartoznak: orvos, asszisztens, szakasszisztens, ápoló személyzet, népegészségügyi szakember, orvostanhallgató, egészségügyi szakképesítésű adminisztratív dolgozó, védőnő, egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy, gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek. Szintén első körben oltanák az "egészségügyben dolgozókat", vagyis a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személyeket, az adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állományt és takarító személyzetet.

Az oltásra a második körben jogosultak a szociális ellátásban résztvevő dolgozók és a szociális ellátásban részesülő személyek, az ő oltásukat a szociális intézményben kell megszervezni, nem is kell hozzá regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A harmadik körben a kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbek következnek, itt egyéb kritériumot nem sorolnak fel, csak azt tisztázzák, hogy a vakcinainfó oldalon lehet online regisztrálni, illetve nyugdíjasoknak levélben, de az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik, hanem az oltási terv szerint.

Ezután következnek a rendvédelmi dolgozók, illetve a közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Itt a munkahelyi oltás megszervezése lenne a leghatékonyabb az oldal szerint, ahol azt is megjegyzik, nem kéne előírni, hogy regisztráljanak a vakcinainfón, mert azzal csak csökkentik az oltást igénylők körét.

Az ötödik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akiknek valamilyen alapbetegségük jelent kockázatot. Itt ugyan javasolják a vakcinainfón regisztráltak előre sorolását, de megjegyzik azt is, hogy nem világos, hogyan lehetne a regisztrációt összekötni az alapbetegségekre vonatkozó adatokkal.

A hatodik kategóriába a "kritikus infrastruktúrában dolgozókat" sorolják, minden egyéb részletezés nélkül.

Végül a hetedik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akik az előbbi csoportokba nem tartoznak.

18 év alattiakat tehát a terv szerint nem oltanának.

A vakcinainfón egyébként a szombaton közzétett adatok szerint mindeddig nagyjából 600 ezer ember regisztrált.

Arról naprakész adatok nincsenek, hogy hány embert oltottak be eddig Magyarországon, két nappal ezelőtt azt közölték, hogy 5110 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, illetve azt, hogy összesen 80 ezer adag vakcina érkezett hozzánk, ami a kétkörös oltással számolva 40 ezer ember beoltására elegendő.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.