Itthon hvg.hu 2020. december. 22. 07:54

Megjelent a rendelet a kijárási tilalom felfüggesztéséről

December 24-én nem kell hazaérni este nyolcra.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján már elhangzott, hogy a kormány döntése értelmében szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat, este pedig megjelent a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet is. Mint abban olvasható,

2020. december 24-én este 8 óra és 2020. december 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.”

Arra sem az operatív törzs, sem kormányzati szereplő nem adott egyelőre magyarázatot, hogy mi indokolta az enyhítést. A naponta újonnan azonosított fertőzöttek száma ugyanis a korábbiaknál alacsonyabb szinten alakul, az elhunytaké azonban 180 és 190 között stabilizálódott.

Megbosszulhatja magát a karácsonyi lazítás a szakemberek szerint

Ne együnk együtt, ne ölelkezzünk, de tulajdonképpen ne is menjünk sehova az RTL Híradóban megszólalók véleménye alapján.

Ugyanebben a közlönyben olvasható az a rendelet is, amellyel a kormány megtiltja, hogy az Egyesült Királyság területéről induló menetrendszerű vagy nem menetrendszerű légi személyszállítást végző polgári légijármű Magyarország területén – a veszélybe került légijármű kivételével – leszálljon.

A kormány ezzel számos más ország példáját követi, amelyek azért döntöttek az Egyesült Királyságból érkezők beutazásának megtiltásáról, mert annak területén a koronavírusnak egy fertőzőképesebb mutációja kezdett gyorsan terjedni.

Pánikra nincs ok, de a koronavírus új mutációja még okozhat gondokat

Valóságos pánik tört ki Európában, miután kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a koronavírus egy új, a korábbinál jóval fertőzőbb változata felelős a kiugró esetszámokért. Néhány napon belül országok tucatjai tiltották ki a szigetországból érkező légi járatokat, a brit szupermarketek áruhiánytól félnek.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?