Itthon Balla Györgyi 2020. december. 19. 11:00

Fülke: Fordítva sül el a keresztény kultúrán alapuló értékrend szerinti nevelés

Balla Györgyi
Szerzőnk Balla Györgyi

A Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, Hegyi Szabolcs szerint ugyanis még azokat is korlátozza, akik egyébként magukat kereszténynek vallják.

A parlament a héten elfogadta az alaptörvény kilencedik módosítását, amelyben az is benne van, hogy biztosítják Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a hvg.hu közéleti podcastjében, a Fülkében azt mondta, a keresztény kultúrára való hivatkozás lényegében az állam világnézeti elkötelezettségének elleplezése. Egy olyan menedék, amelyben kiépülhet egy olyan stratégia, hogy formálisan az állam és az egyház szétválasztása megtörténik ugyan, a gyakorlatban viszont nem.

A szakember szerint az újabb módosítás célja a többi között az, hogy a Fidesz–KDNP kormány egyben tartsa a jobboldali, konzervatív, keresztény szavazótábort, és nem mellesleg a változtatás alapja lehet a lelkiismereti szabadság további korlátozásának is.

A beszélgetésből kiderül még, hogy

  • mit értünk keresztény kultúrán, és az ezen alapuló nevelésen,
  • miért kellett a keresztény kultúra védelmét az Alaptörvénybe foglalni,
  • milyen hatása lesz ennek a mindennapi jogalkotásra.

A beszélgetést, amelyet a Független Médiaközpont támogatott, itt hallgathatja meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról