Itthon MTI / hvg.hu 2020. december. 16. 18:21

Vége a szabad drónozásnak, minden lakott területen külön engedélyt kell kérni hozzá

Akár százmillió forint büntetést is érhet, ha megszegjük az új szabályokat, érkezik a hivatalos applikáció is.

Az Országgyűlés 116 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta a "pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények" módosítását. A törvény szerint a 120 grammnál nehezebb, a "távoli pilótától" 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni képes drónokat regisztrálni kell, amihez a HungaroControl által üzemeltetett alkalmazást is létrehoznak.

Az alkalmazással a "távoli pilóta" tájékozódhat a korlátozásokról, és jelezheti igényét valamelyik légtér használatára. Lesznek a földi létesítmény jellege miatt tiltott, valamint korlátozottan igénybe vehető területek is a légtérben.

A törvény nem csak a hobbidrónosoknak fog nagy gondokat okozni, de a sajtó drónt használó részének is: alapesetben csak lakott területen kívül nem lehet drónt használni, eseti légtérkérelmet kell benyújtani. A jövőben szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott terület felett jogosulatlanul drónozik, illetve ha közben más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít. (Olykor előfordult, hogy politikusok, közszereplők ingatlanjait fotózták a drónnal.)

A drónnal való megfigyelés bűncselekménynek minősül, a rendelkezések megsértőivel szemben százmillió forintig terjedő légiközlekedési bírság szabható ki.

A törvény legtöbb rendelkezése január 1-jén lép hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.