Itthon hvg.hu 2020. november. 27. 15:07

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Döntött a Kúria a Mal Zrt. vezetőinek felülvizsgálati kérelméről. A tízéves vörösiszapügy vádlottjai közül ők hárman voltak azok, akiket korábban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Kihirdette a határozatát a Kúria pénteken a Kolontárt és Devecsert elborító vörösiszap ügyben – írja a Telex. A Győri Ítélőtáblán tavaly megítélt büntetéseknek megfelelően börtönben marad a Mal Zrt. három kulcsembere, az egykori vezérigazgató, a műszaki-stratégiai vezérigazgató-helyettes és a hidrátgyártási üzemvezető, aki a vörösiszap kazetták üzemeltetésének felelőse is volt.

A gondatlan közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádjával indult vörösiszapügy tizenöt vádlottja közül ők hárman voltak azok, akiket korábban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. B. Zoltánt, a Mal vezérigazgatójára négyéves börtönbüntetést, a műszaki igazgatóra hároméves, a hidrátgyártási üzemvezetőre két és fél éves fogházbüntetést szabtak ki.

A Győri Ítélőtábla 2019 decemberében meghozott jogerős ítéletét felülvizsgálati kérelemmel támadták meg, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria a határozathirdetés előtt mindössze egy ülést tartott, november elején, arra már a börtönből távkapcsolták a Mal-vezetőket.

2010. október 4-én szakadt át a Mal Zrt. Ajkai Timföldgyára 10-es zagytározójának gátja. A következő negyedórában több mint egymillió köbméternyi, 7–8 százalék vörösiszapot tartalmazó lúg borította el Kolontár felét és Devecser nagyjából harmadát. Tíz ember meghalt, a Torna-patak és a Marcal teljes élővilága kipusztult, nagyjából 300 házat kellett lebontani.

Tíz évvel a vörösiszap-katasztrófa után: a Mal Zrt. már nincs sehol, de a jogerős ítéletre várni kell

Tíz éve ilyenkor, amikor átszakadt a gát és vörösiszap öntött el több települést Ajka mellett, még csak sejteni lehetett, hogy nem természeti katasztrófa történt. A felelősöket már aznap elkezdték keresni, a politikusoknak egy hét kellett csak, hogy megmondják, szerintük ki a bűnös, de a bíróság azóta sem jutott el a jogerős ítéletig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.