Itthon hvg.hu 2020. november. 27. 18:37

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

A másodfokon eljáró Fővárosi Főügyészség indítványozta a Dózsa György úti baleset ügyében elítélt M. Richárd letartóztatását. Szerintük a rá első fokon kiszabott büntetés jelentős súlyosítása indokolt.

Első fokon négy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte M. Richárdot a Pesti Központi Kerületi Bíróság, és végleg eltiltották a járművezetéstől is, ám az ítélet egyelőre nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség most a vádlott letartóztatását kérte, miután a bíróság ezt egyszer már elutasította, továbbá megszüntette M. bűnügyi felügyeletét is.

A férfit azzal vádolták, hogy 2017. május 15-én egy Mercedesszel hajtott a Dózsa György úton, amikor a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy balra kanyarodó Citroenbe csapódott, az így okozott balesetben pedig egy 23 éves és egy 37 éves férfi meghalt, többen súlyosan megsérültek. M. a baleset idején jogosítvány nélkül vezetett, a szervezetében pedig kokaint találtak.

Az ügyészség M. és a Citroen sofőrje ellen is halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat, az előkészítő ülésen azonban egyikük sem ismerte el bűnösségét, valamint a tárgyalás jogáról sem mondtak le. Az ügyet 2019 januárjában kezdték tárgyalni, az elsőfokú ítélet szeptember 30-án született meg. A Citroen sofőrjét egy év tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, valamint egy évre bevonta a jogosítványát.

Az ítélet ellen a vádlottak és az ügyészség is fellebbezett. 

Biztonsági öv nélkül, mobillal a kezében vezetett M. Richárd a szakértő szerint

A keddi tárgyaláson megvizsgálták azokat a felvételeket, amelyeket a férfi készített, mielőtt Mercedese összeütközött volna a Citroennel.

Most a másodfokon eljáró Fővárosi Főügyészség az elsőfokú ügyész fellebbezéseit fenntartotta – írta közleményében az ügyészség. Egyetértenek azzal, hogy a gyorshajtó férfit letartóztatásba kell helyezni, amit csak erősít, hogy ellene az ítéletet követően vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve ismételt engedély nélkül vezetés miatt szabálysértési eljárás indult ellene. A másodfokú ügyészség szerint a közúti veszélyeztetésben is bűnösség megállapítása indokolt, emellett a kiszabott büntetés nem felel meg az egyéni megelőzésnek és a társadalom felé sem képviseli eléggé azt az üzenetet, hogy tartózkodni kell a járművezetés szabályainak megszegésétől. Ezért a büntetés jelentős súlyosítása indokolt.

A másodfokú ügyészség szerint a büntetés jelentős súlyosbítása indokolt, szerintük ugyanis a közúti veszélyeztetésben is el kell ítélni M. Richárdot, hiszen csak így képviseli megfelelően a társadalom felé azt az üzenetet az ítélet, hogy „tartózkodni kell a járművezetés szabályainak megszegésétől”.

M. Richárd volt a kecskeméti maffiaper vádlottja is, jogosítványát pedig vesztegetéssel akarta visszaszerezni, valamint az ő kezén is keresztülment Borkai Zsolt adriai szexvideója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról