Itthon hvg.hu 2020. november. 27. 14:34

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Milyen megfontolásból szeretné az összesen tíz taggal rendelkező, külön indulást tervező párt elnöke, hogy 71 jelölt kelljen az országos listához? Megkérdeztük.

Meglepő módosító indítványt támogatott a választási törvénnyel kapcsolatban a Fidesz az igazságügyi bizottságban: nem ők nyújtották be, hanem a korábban Jobbikból és Mi Hazánkból ismert Volner János. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, 2022-ben csak azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyek legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állítanak jelöltet.

A kormány eredeti javaslata kilenc megyében és 50 egyéni jelölttel engedte volna meg a jelöltállítást, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal magyarázta, hogy így ki tudják szűrni a kamupártokat. Szerinte az ellenzék pedig már döntött az együttműködésről: mindenki az egységes baloldal része. Arra nem válaszolt, miért nem a Fidesz nyújtotta be a módosítót, de szerinte úgyis mindig megkapja a kormánypárt, hogy nem támogat ellenzéki javaslatokat.

Volner ezt azzal egészítette ki, hogy a helyzetet is egyértelművé teszi az emberek számára, ha csak egy ellenzéki lista lesz.

A politikus javaslatának furcsasága, hogy első ránézésre saját, a Facebookon jelenleg 114 ezer kedveléssel rendelkező, a Volner Pártnak is keresztbe tesz. Azt ugyanis elsőre nehéz elképzelni, hogy szereznének 71 jelöltet úgy, hogy Volner elmondása szerint senkivel sem fognak összeállni.

Ennek ellenére úgy tűnik, Volner nem érzi úgy, hogy gond lehetne a 2022-es esélyeivel:

Minden okunk megvan arra, hogy az általunk létrehozott polgári centrum sikerességében biztosak legyünk. A Medián legutóbbi felmérése alapján a választók több mint kétharmada ismer"

– mondta a hvg.hu-nak Volner János, aki szerint nagyon jó esély van rá, hogy a választáson sem a Fidesz, sem az összefogás nem tud parlamenti többséget szerezni, ezért Volner Párt lesz a mérleg nyelve.

A párt főleg civil jelöltekben gondolkozik, mivel a tagságot sem tervezik túl hamar bővíteni, 2022-ben pedig elvtelen alkuk nélküli ellenzéki pártként akarnak működni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?