Itthon hvg.hu 2020. november. 25. 17:21

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Az MTA volt elnökének pártja, az Új Világ Néppárt is nehéz helyzetbe kerül, ha módosítják a választási törvényt.

A Fidesz jogszabályokkal szeretné megakadályozni a pártok tisztességes versenyét – mondta a választási törvény tervezett módosításairól Pálinkás József.

A Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke az ATV Híradójának azt mondta, hogy szerinte az újabb változtatás főleg kis pártok számára kedvezőtlen, nehéz helyzetbe kerülhet például nemrég alapított új pártja, az Új Világ Néppárt is.

Úgy látszik, hogy a Fidesz fél a választásoktól, és szeretné a jogszabályokkal megakadályozni a tisztességes versenyt. Ezt tudom erről mondani"

 – nyilatkozta Pálinkás József.

A politikus hozzátette, hogy egyeztetések zajlanak az ellenzéki összefogással azzal kapcsolatban, hogy együtt tudnak-e működni egymással.

Pálinkás korábban a HVG Teraszon mesélt új pártjáról és küldetéstudatáról:

Pártot alapított és akár miniszterelnök is lenne - Pálinkás József a HVG Teraszon

"A változás középről jön" - vázolja a magyar politikai teret az első Orbán-kormány minisztere és az MTA korábbi elnöke, a ma zászlót bontó Új Világ Néppárt alapítója. A politikussá avanzsáló atomfizikus M. Kiss Csabának beszél a nők szerepéről a közéletben, a küldetéstudatról, és új pártjának finanszírozásáról is.

Volner János, korábban Mi Hazánk-os képviselő, jelenleg a magáról elnevezett párt vezetője kedden módosító javaslatot nyújtott be, amely tovább nehezítené az országos listaállítás lehetőségét. Pártlistát eddig az a párt állíthatott, amelynek 27 választókerületben volt jelöltje, Semjén Zsolt korábbi módosítója után ez 50-re emelkedett volna, azonban ha elfogadják Volner János javaslatát, ez a szám 71 fő lesz. Volner szerint a módosítás a kamupártok kiszűrése miatt indokolt.

Ez tulajdonképpen arra kényszerítheti az ellenzéket, hogy egy közös listán induljon. A hvg.hu-nak ugyanakkor több elemző is azt mondta, hogy akár sikerrel is szerepelhet a választásokon egy közös ellenzéki lista, igaz, azt is többen hangsúlyozták, hogy addig még rengeteg meglepetéssel készülhet a Fidesz, hisz kétharmaddal az utolsó pillanatig megváltoztathatnak szinte mindent. A Závecz Research legfrissebb felmérései alapján a teljes népességre vetítve 3 százalékpontnyira tehető azoknak a szavazóknak az aránya, akik egy közös listával szembeni ellenérzéseik miatt inkább nem mennének el szavazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.