Itthon hvg.hu 2020. október. 26. 15:32

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

A Szegedi Tudományegyetem szenátusa magabiztos többséggel elutasította az intézmény nevének megváltoztatására irányuló napirendi pontot.

Az 52 szenátor 27 nem szavazattal elutasította azt a napirendet, amely tartalmazta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nevének megváltoztatására irányuló pontot. 19 szenátor voksolt a napirendi pont megtárgyalása mellett, hárman tartózkodtak, hárman nem szavaztak.

A szavazás eredményéről a Veritas Virtus Libertas nevű hallgatói egyesület fotót is közölt a Facebookon. A tömörülést alkotó diákok korábban kifogásolták, hogy az egyetemi vezetés a névváltoztatást széles körű érdemi vita és összegyetemi szavazás nélkül próbálja elérni.

Ahogy azt a pénteken hvg.hu elsőként megírta, az egyetemi vezetés Szegedi Tudományegyetemről – az orvosi kar dékánjának javaslatára, rektori támogatással – Szent-Györgyi Tudományegyetemmé szeretné átnevezni az intézményt. Az elmúlt hetekben már látszott, hogy a névváltoztatás erősen megosztja az egyetemi polgárokat, mind a hallgatókat, mind az oktatókat.

Hogy a kérdés végleg lekerül-e a napirendről, vagy a támogatói újra megpróbálkoznak a szenátus elé vinni, még nem tudni. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a szenátus hétfői döntésével idő és lehetőség adódik a szélesebb körű megvitatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.