Itthon hvg.hu 2020. október. 23. 18:10

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

A színész-rendező állítja: sokszor tévedett, de sohasem volt hazug.

Négy évvel korábban komoly botrány kerekedett belőle, hogy a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tévedésből Dózsa László színész-rendező nevét írta fel egy fegyveres gyermeket ábrázoló, 1956-os plakátra, miközben azon a 2000-ben elhunyt Pruck Pál volt látható. A plakátból több is készült, és Budapest több pontján is látni lehetett azokat.

A tévedés miatt Pruck lánya pert indított a Schmidt-féle közalapítvány ellen. Az ügyben 1,5 év pereskedés után született ítélet, amely kimondta: az elhíresült 1956-os plakátfotón nem Dózsa László van, hanem Pruck Pál. Schmidték azonban nem kértek bocsánatot a felperestől, ehelyett eltűntették a plakátokat, és így tettek azokkal a képekkel is, melyek online jelentek meg. Szöveg szintjén pedig semmi nem jelent meg, amelyben elismerték volna a hibát.

A történet újabb fejezete, hogy a kormánypárti Vasárnap most interjút készített Dózsa Lászlóval, aki kijelentette:

Úgy vélem, nem az a fontos, hogy ki van a fényképen, hanem sokkal inkább az, hogy ki mit csinált 1956 októberében. Örülök, hogy őszintén beszélhetek mindezekről, mert úgy érzem, ebből a plakátügyből egy elvtelen lejárató hadjárat kerekedett, amely megviselt, és amelynek a nyomait ma is magamon viselem. Négy éve valóban kínszenvedésként élem ezt meg, sokan el is fordultak tőlem, a szakmában is, holott én sohasem voltam hazug. Tévedni – akaratlanul is – sokszor tévedtem, de ez keresztényi és emberi dolog. Megbocsátást remélek”.

Dózsa beszélt arról is, hogy “kiderült, hogy az én nevem alatt valóban a néhai Pruck Pál szerepel az 1956-os képen, igaza volt a Pruck-családnak. Mentségemre legyen mondva, erős volt a hasonlóság. Egyidősek voltunk, hasonlóféle volt a ruhánk, a sapkánk. Sajnos ezt a tévedést egyesek nagyon csúnyán meglovagolták, és a forradalmat és a személyemet is igyekeztek általa lejáratni, hitelteleníteni”.

A színművész megosztotta, hogy a szovjet csapatok november eleji betörése után még másfél napig tartották magukat, de utána a megadás mellett döntöttek, “mert már teljesen szét voltunk lőve, nem volt értelme a további vérontásnak. Engem a nyakamon találtak el, elestem. Emlékszem, ahogy felnéztem, még láttam, hogy ránk dobtak egy tojásgránátot – hogy a sebesültekkel végezzen. Két szilánk fúródott a koponyámba, elvesztettem az eszméletemet. Valakik átvittek a Szövetség utcai kórházba, haldokoltam”.

Dózsa azt mondta, hogy innen a Mosonyi úti rabkórházba került, ahol az ÁVÓ-sok annyira megverték, hogy összeesett, és azt hitték, meghalt. “A szomszédos Fiumei úti temetőt és a börtönt egy kerítés választotta el, melyet egy szakaszon kibontottak. Átvitték a halottakat, majd bedobták őket egy sírgödörbe – köztük engem is. Leöntöttek minket mésszel, mire megrándult az egyik ujjam, ezt az egyik sírásó észrevette és felkiáltott: „Te, ez a srác még él!”

Dózsa László elmondása szerint ekkor kihúzták a gödörből, majd a Szabolcs utcai kórházba került, ahol egy általa Kárpáthy és Mednyánszky professzornak nevezett orvos több órán át tartó operációval megmentette az életét. “Csak ’57 áprilisának végén engedtek ki a kórházból, részint a rossz állapotom miatt, részint pedig azért, mert félő volt, hogy máskülönben ismét elkapnak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?