Domány András
Szerzőnk Domány András

Övé a család- és az ifjúságpolitika, a szociál- és nyugdíjpolitika nagy része. Mindez kikerül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hatásköréből.

Kedd este jelent meg a kormányrendelet, amely felsorolja, hogy október 1-jétől mi a feladata a családokért felelős új tárca nélküli miniszternek, akinek számos kérdésben együtt kell működnie az Emmi miniszterével és a pénzügyek irányítójával.

A családpolitika keretében egyebek közt: kidolgozza a család- és népesedéspolitikai eszközök és a családtámogatások rendszerét, ellátja a nemzedékek közötti együttműködés erősítésével összefüggő és a családbarát közgondolkodás támogatásával kapcsolatos feladatokat, együttműködik az egészségügyért felelős miniszterrel a kormány meddőségkezelési programja ügyében, közreműködik a kormány otthonteremtési programjának alakításában a pénzügyminiszterrel együttműködve, részt vesz az örökbefogadás rendszerének alakításában, felel – az egészségügyért felelős miniszterrel együttműködve – a családbarát szülészetek kialakításáért, koordinálja a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének előmozdításával kapcsolatos feladatokat, és figyelemmel kíséri a női jogok érvényesülését, előkészíti a csecsemőgondozási díjjal, a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos jogszabályokat, intézkedéseket és programokat. Közreműködik a táppénzzel kapcsolatos jogszabályok, intézkedések és programok előkészítésében.

Gyermek- és ifjúságpolitika: felel a Kormány ifjúságpolitikájának kialakításáért, koordinálja a határon túli fiatalokkal való együttműködés rendszerét, figyelemmel kíséri a gyermeki jogok érvényesülését, irányítja a tehetségüggyel kapcsolatos feladatokat, felel a kormány gyermektáboroztatási programjának alakításáért, felel – az egészségügyért felelős miniszterrel együttműködve – az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek ellátásának alakításáért, ellátja az Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai keretprogramból fakadó feladatait, felel a gyermekek napközbeni ellátásának rendszeréért.

Szociál- és nyugdíjpolitika: meghatározza a nyugdíjpolitikával kapcsolatos területek szakmai felügyeleti rendszerét, illetve annak fejlesztési irányait, feladatait, ellátja a társadalombiztosítási nyugellátások rendszerének irányításával és szervezésével kapcsolatos feladatokat, a pénzügyminiszterrel együttműködve előkészíti a társadalombiztosítási nyugellátásokra vonatkozó jogszabályokat.

Novák Katalint tárca nélküli miniszterré nevezték ki, ami azt jelenti, hogy nem lesz minisztériuma, csak egy kisebb létszámú stábja. Az Emmi-n belüli jelenlegi államtitkárságához hét főosztály tartozik, helyettes államtitkára Beneda Attila és Rácz Zsófia, akinek kinevezéséhez törvényt kellett módosítani.

A helyettes államtitkárokat áthelyezhetik, de egyelőre nincs hír arról, hogy mi lesz a hét főosztályon dolgozó tisztviselőkkel, akik aligha mehetnek át teljes létszámban, hiszen akkor egy új minisztériumról lenne szó, nem tárca nélküli miniszterről.

Továbbá van a minisztériumban egy szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság is Fülöp Attila vezetésével, az ő helyettes államtitkára Simon Attila, és 12 főosztályt irányítanak. Ezeknek nem minden feladata kerül át az új miniszterhez, a szociális és nyugdíjügyek egy része Kásler Miklós miniszternél marad. A kedd esti kormányrendelet nem szól arról, hogy ez a szervezet hogyan alakul a továbbiakban.

(Címlapkép: Áder János köztársasági elnök (j), Orbán Viktor miniszterelnök és a családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Sándor-palota Tükörtermében 2020. szeptember 21-én.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.