Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 22. 17:23

Országos Onkológiai Intézet: Egyetlen beteg sem fertőződött meg nálunk

Az intézményben 15 dolgozó kapta el a koronavírust, közülük öten már gyógyultan újra munkába állhattak.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Már csak tíz dolgozó koronavírusos az Országos Onkológiai Intézetben – közölte a kórház a hvg.hu-val. Az RTL Klub a múlt héten adta hírül, hogy az intézményben 15 egészségügyi dolgozót fertőzött meg a kórokozó, ez azonban a betegellátásban nem okoz fennakadást, és kizárt, hogy betegek kerültek volna veszélybe.

Érdeklődésünkre az Országos Onkológiai Intézet most azt közölte: múlt heti közleményük óta öttel csökkent Covid–19 pozitív dolgozóik száma, a gyógyult munkatársak két negatív PCR-teszt birtokában újra munkába állhattak. A betegellátás – írták – továbbra is zavartalan és teljesen biztonságos. Hozzátették:

Továbbra sem fertőződött meg egyetlen betegünk sem a járvány második hulláma alatt.”

Az egészségügyi dolgozók már a járvány első hullámában fokozott veszélynek voltak kitéve. A kormány a második hullámban a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére számít Magyarországon, ebben az esetben 16 ezer embernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi kezelésre, 800-nak pedig lélegeztetőgépre. Arról, hogy ez milyen terhet jelent az egészségügyi rendszerre, ebben a cikkünkben írtunk:

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

Ágyakkal és lélegeztetőgépekkel készül a kormány arra, hogy novemberre akár 400 ezer koronavírus-fertőzött is lehet az országban, azért viszont nem sokat tett, hogy megoldódjon a krónikus létszámhiány. Az elmúlt évben egy egész egyetemi évfolyamnak megfelelő 40 év alatti orvos tűnt el a rendszerből, szakápolókat már a magánegészségügybe sem találnak, az intenzív osztályokon pedig csak találgatni tudják, mikor fog rájuk szabadulni a járvány.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?