Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 17. 18:20

Az Emmi tagadja, hogy betelt volna a lélegeztető-kapacitás két fővárosi kórházban

A minisztérium azt állítja, hogy minden feltétel adott a Korányi és a Szent László kórházakban a gyógyításhoz.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Közleményben reagált arra az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a Népszava szerdán azt írta, hogy kiürítették a Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épületét, miután a Szent László Kórháznak és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek (OKPI) nincs szabad lélegeztetőkapacitása.

Az Emmi szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem a Korányi, sem a Szent László kórházakban nem telt be a lélegeztető-kapacitás. A lap ezzel szemben azt állítja, hogy birtokukba került egy szeptember 14-i keltezésű levél, ami ellentmond ennek. A minisztérium a közleményében azt is hozzátette, "ahogyan a magyar egészségügyben, úgy ebben a két intézményben is minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához."

Csütörtökön a Szent János Kórház azt írta a hvg.hu-nak, hogy az ő intézményük és az OKPI Budapest Főváros Kormányhivatalához címzett levélben kért munkaerő-kirendelést, ahogy tavasszal is.

"A tavasszal jól bevált receptet követik a hatóságok, oda vezénylik a szükséges szakembereket, ahol a leghatékonyabban tudják gyógyítani a Covid-betegeket" - írták.

Azt is hozzátették, hogy a Szent János Kórház tavasszal minden többletfeladatot el tudott látni saját erőforrására támaszkodva. Akkor a "normál" betegellátás forgalma 40 százaléka volt az egy évvel korábbinak.

Ezzel szemben jelenleg a kórház valamennyi osztálya szinte teljes kapacitással üzemel - egyes szakmáik, pl. traumatológia még a szokottnál is magasabb esetszámokat látnak el.

(Képünk illusztráció)

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?