Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 11. 10:46

Kásler Miklós mélyen elítéli a vírustagadókat

A miniszter szerint ezek az egészségügyi véleményformálók emberek életét veszélyeztetik.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Aznap, amikor Covid 9.11 címmel rendeznek országos tüntetést a „járványszkeptikus”, a koronavírus elleni korlátozások ellen tiltakozó aktivisták, élükön Gődény Györggyel, akinek állításait – például, hogy a COVID-19 betegség nem veszélyesebb az influenzánál, vagy hogy a maszkviselés nem hatékony a fertőzés visszaszorításában – már mind cáfolta a tudomány, az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán közzétett írásban mélyen elítélte a vírustagadó egészségügyi véleményformálókat.

„A megkérdőjelezhető szakmaisággal, sok esetben anyagi érdekből nyilatkozók nem csupán a járványügyi védekezés sikerességét, de magyar emberek életét is veszélyeztetik” – írta Kásler Miklós, hozzátéve, hogy a vírustagadó egészségügyi véleményformálók magatartása „méltatlan azokhoz az orvosokhoz és egészségügyi dolgozókhoz, akik hosszú hónapok óta állnak helyt a koronavírus-járvánnyal szemben folytatott küzdelem első vonalában”.

Kásler Miklós elismerte, hogy a járvány első hullámának a kedvező számai magukban hordozták a vírusszkeptikus hangok fellángolását is.

Éppen ezért újra és újra ki kell mondanunk, hogy az új típusú koronavírus nem egyszerű influenza, hanem az emberéletet kioltani képes kór, amelynek a veszélyességét, jelentőségét és egyáltalán létezését tagadni talán a legsúlyosabb morális bűn.”

Barabási Albert-László a járványról: Felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk

A világhírű hálózatkutató arra figyelmeztet, hogy az emelkedő esetszámok miatt komolyan kell venni a maszkviselést.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés