Itthon Pálmai Erika 2020. szeptember. 02. 14:57

Meglepetés befutó az akadémiai kutatóintézetek vezetői posztján

Pálmai Erika
Szerzőnk Pálmai Erika

Az eddigi megbízott főtitkár nem folytathatja a munkát az ELKH élén.

Zalányi Viktória lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) főtitkára – tudta meg a hvg.hu az ELKH kommunikációs igazgatójától. Hencz Éva közlése szerint az új főtitkárhelyettes Hegedüs István Andrásné lett, mindkettőjüket jelentős többséggel választotta meg az ELKH irányító testülete. Megbízatásuk öt évre szól. Az új vezetők Maróth Miklós ELKH elnök és egyben miniszterelnöki tanácsadó titkárságvezetőjeként dolgoztak: Zalányi a Karmelita kolostorban, Hegedűsné pedig az akadémiai kutatóhálózatoknál.

Mindez nagy meglepetés, mert az eddigi megbízott főtitkár Szigeti Ádám, és eddigi megbízott helyettese, Lacsny Márton tűntek a posztok várományosainak. Szigeti 2018−2019 között az innovációért felelős helyettes államtitkár volt az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, előtte 2015−2016 között kutatás-fejlesztési főosztályvezetőként dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Palkovics László innovációs miniszter megbízottjaként ő vitte végig a tárgyalásokat az MTA-val a kutatóhálózat kiszervezésekor. Utódja szakmai előéletéről annyit tudni, hogy 2014 után a Honvédelmi Minisztériumban volt parlamenti titkárságvezető.

Palkovics László miniszter még 2018 nyarán kezdte meg hadjáratát az MTA ellen, a kutatóintézetek elvételéről szóló törvény egy évvel később született meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról