Itthon hvg.hu 2020. augusztus. 12. 14:55

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Vidnyánszky Attila amellett, hogy az SZFE kuratóriumának az elnöke és a Nemzeti Színház főigazgatója, a Szent István Egyetemen művészeti karért felelős rektori megbízott lett.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég kinevezett első embere, Vidnyánszky Attila a kaposvári színészképzésen is rajta tarthatja a jövőben a kezét, ugyanis a művészeti karért felelős rektori megbízott lesz a Szent István Egyetemen. Egy átlátszós közadatigénylésből derült ki az új pozíciója, a megbízását díjazás nélkül fogja ellátni.

A 444.hu cikke szerint Vidnyánszky a kormányváltás után 2011-ben került Kaposvárra, ahol címzetes egyetemi tanári címet kapott, holott előtte nem sok köze volt az felsőoktatási intézményhez, ahol 2003 óta létezik egyetemi szintű színészképzés. Mivel a rendezőnek tudományos fokozata nem volt, így nem pályázhatott tanszékvezetői pozícióra, de nem sokkal később a tanszékből intézetet csináltak, annak vezetésére már sikerrel pályázhatott. Később átadta az intézet vezetését, mert egy törvénymódosításnak köszönhetően már doktori cím nélkül is megkapta az egyetemi tanári kinevezést, így művészeti rektorhelyettesként felügyelhette a területet.

Július utolsó napján jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

A tárca közleménye szerint a kuratórium tagja lesz Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A bejelentés óta több egyetemi oktató is bejelentette a lemondását. Zsámbéki Gábor 41 év után azonnali hatállyal felbontotta a szerződését az intézménnyel, majd csatlakozott hozzá Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője is.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés