Operatív törzs: megkezdte a munkáját a nemzeti oltóanyaggyár
Itthon hvg.hu 2020. május. 22. 11:27

Operatív törzs: megkezdte a munkáját a nemzeti oltóanyaggyár

Folynak a tesztelések, ígéretesek a próbálkozások Müller Cecília szerint. Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány

Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Pénteken a kormányzati tájékoztató oldal a koronavírus-járványról azt közölte, meghalt 3 újabb beteg, az összes elhunyt száma így 476 főre emelkedett. 37 új fertőzöttről számolt be az operatív törzs tájékoztató oldala, velük 3678 főre nőtt Magyarországon a beazonosított koronavírusosok száma. 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultaknak pedig a 48 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a pénteki tájékoztatását az aktuális járványügyi számadatok ismertetésével kezdte. „Jó hír, hogy 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma” – emelte ki. Az adatokat elemezve rámutatott, a százezer főre eső fertőzöttek száma összesen Magyarországon 37,6 főt jelent. Budapesten ez a szám 100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Pest megyében 40 fő. A halálozási adatoknál 100 ezer főre vetítve országosan 5 fő az elhunytak száma. Az elhunytakról megjegyezte még, zömmel idős emberek. 100 ezer főből csak 3 fő hunyt el a 30-39-es korosztályból.

Kedvező járványügyi adatokat tudunk magunkénak.

A 37 új fertőzöttből 5 az Óhegy utcai idősotthonból származik, 2 a Pesti úti idősotthonból, másik 2 egy seregélyesi otthonból. Ezek a zárt közösségből származó fertőzöttek. Másik 15 fertőzött Budapestről származik, illetve az ország többi részéről. Müller azt is elmondta, a járványgörbe lapos, vagyis inkább lefelé tart.

A nemzeti oltóanyaggyárról azt mondta, erről már korábban aláírta egy megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ott volt Kásler Miklós is, és már el is kezdték a munkát a virulógusok és a kutatók, folynak a tesztelések.

Muszáj sikeresnek lennünk, hiszen a vakcinára vár az egész világ – mondta Müller.

A tiszti főorvos szerint ígéretesek a próbálkozások.

A tájékoztató elején Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár adott ismertetőt, milyen pénzügyi, gazdasági könnyítéseket adott a kormány a katásoknak, vállalkozóknak, munkaadóknak, munkavállalóknak. Kiderült, 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte a NAV, Összességében pedig százmilliárd forint adót engedett el a kormány.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, ma is több mint 30 kórházba és egyéb helyre szállítanak védőeszközöket. Csütörtökön pedig 30 magatartásszegést észleltek a rendőrök országszerte. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a határnyitásokról, az osztrák–magyar határon a két ország állampolgárai átléphetnek, ha négy napnál frissebb negatív teszttel rendelkezik. A magyar–szlovák határon a szlovák állampolgárok beléphetnek Magyarországra, ha kevesebb mint 24 óráig tartózkodnak itt. A Romániába tartók átléphetnek a két ország határán, és nem kell karanténba vonulni.

Kérdések

Mi a helyzet a bányatavakkal? Müller szerint csak kijelölt fürdőhelyen szabad fürödni egyébként is. Szabadtéri strandok pedig úgy működhetnek, ahogy megengedett, a kijelölt helyeken, de tartsunk távolságot.

Meddig tart a sávos vásárlás? Indokolt a fenntartás, ki tudja, meddig.

Több óvodában törölköző helyett papírtörlőt használnak, maszk is kötelező. Müller szerint nem indokolt a gyerekeknek a maszk. „Teljes más a kisgyerekek anatómiája.” A szakember inkább a higiéniára és a távolságtartásra helyezné a hangsúlyt. De a papírtörlő használatát üdvözli.

Mikor szűnhet a karantén azokban az esetekben, ha valaki külföldről tér haza? Monitorozzák a külföldi intézkedéseket, ha úgy látják, enyhítenek, lazítanak.

Sokat beszélt Müller az adattisztításról, a minap 11 szabolcsi esetet áttettek Budapestre (10) és Zalába (1), mert ott éltek, hiába van a lakcímük Szabolcsban.

Országosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg? 521 a járvány kezdete óta. Ma aktív fertőzött: 254 fő. 266 fő gyógyult, 1 fő elhunyt.

Frissítik-e a járvány lecsengésének megfelelően a különböző egészségügyi ellátások eljárásrendjét? Az alacsony fertőzöttségi arányt figyelembe véve meddig szükséges például PCR-teszt egyes vizsgálatokhoz, kezelésekhez? Folyamatosan frissítik az eljárásrendet, most sem kell több beavatkozáshoz PCR-teszt.

Összesen hány kiskorúnál mutatták ki a vírust? Összesen 49-nél. A 0–1 éves korosztályból 4-en fertőződtek meg.

A tatabányai beteghordó esetét még mindig vizsgálják. De a vizsgálat lezárta után sem fogják a közvéleményt tájékoztatni, csak a családot.

A törzs tájékoztatója előtt ezeket a kérdéseket küldtük el megválaszolásra:

  • Az iskolai ügyeletben/felzárkóztatáson hány gyerek lehet egyszerre egy csoportban?
  • A tatabányai Szent Borbála Kórházba hogyan került be és hogyan terjedt el ennyire a fertőzés?
  • Sajtóinformációk szerint a Bajcsy Kórházban nővérek miatt betegedhetett meg 24 egészségügyi dolgozó. Ezt meg tudják erősíteni? A kórházban hány beteg kapta el a fertőzést?
  • Országosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg?
  • Sorra nyílnak a határok, az operatív törzs szerint mikor indokolt eltörölni a külföldről hazatérőkre vonatkozó két hét kötelező házi karantént?
  • Frissítik-e a járvány lecsengésének megfelelően a különböző egészségügyi ellátások eljárásrendjét? Az alacsony fertőzöttségi arányt figyelembe véve meddig szükséges például PCR-teszt egyes vizsgálatokhoz, kezelésekhez?
  • Mi indokolja a különbséget, hogy az iskolákba legfeljebb tíz fős csoportokban mehetnek a gyerekek konzultálni, az óvodások viszont teljes csoportlétszámban járhatnak újra? (amikor alszanak körülbelül 20 centire vannak egymástól az ágyak)
  • Meddig áll fenn az önkormányzatok kötelezettsége, hogy lássák el a március közepétől otthon maradásra kötelezett időseket? (az ellátás feltétele volt, hogy vállalják, otthon maradnak)
  • Mikor nyithatnak meg a könyvtárak?

Pénteki járványügyi percről percre tudósításunkat ITT találja.

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hirdetés
Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában
hvg360 Nagy Gábor 2020. május. 30. 16:15

Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában

Tüntetést, zavargást és fosztogatást váltott ki több amerikai nagyvárosban, hogy egy fehér rendőr brutális intézkedése nyomán meghalt egy afroamerikai, ami fölélesztette a társadalmi egyenlőtlenség és a jogi megkülönböztetés miatt lappangó indulatokat a fekete közösségben, de a tiltakozók messze nem csak feketék. A rendőr ellen vádat emeltek, de nem lesz egyszerű bizonyítani a szándékosságot.