Itthon hvg.hu 2020. április. 08. 17:18

Karácsony: Húsvétra erősebb korlátozó intézkedések jöhetnek

A kormány után a főváros is hozhat korlátozó intézkedéseket csütörtökön, felvetődött a Margitsziget lezárása is – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Reméli, hogy a fővárosból nem lesz gócpont.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A kormányülésen úgy éreztem, a kormány a jelenlegi korlátozásokat erősítheti meg

– mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere online sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére válaszolva. Hozzátette, "a húsvéti időszak kapcsán merült fel plusz korlátozó intézkedés". Kérdésünkre, hogy ez mit jelenthet, Karácsony példaként azt mondta, erre az időszakra mérlegelheti a kormány bizonyos közterületek lezárását is.

A hivatalos bejelentésre várni kell: Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár szerint Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs csütörtöki ülése után egyeztet majd járványügyi szakértőkkel, azt követően határoz a kijárás esetleges további korlátozásáról.

Karácsony Gergely a kormányülésen azt kérte, a jelenlegi intézkedéseket legalább egy hónapig tartsák fenn.

A kormány döntésének ismeretében a főváros is hozhat további korlátozó intézkedéseket. A kerületekkel folytatott egyeztetések során több polgármester felvetette, hogy lezárná a népszerű közterületek – például a Városliget, a Normafa – parkolóhelyeit, és a Margitsziget lezárása is felvetődött. Minderről csütörtökön döntenek Karácsony szerint.

A főpolgármester ismételten azt kérte, mindenki vegye komolyan a kijárási korlátozásokat.

Reméli Karácsony, hogy Budapest nem lesz gócpont – ennek veszélyére az országos tiszti főorvos figyelmeztetett az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján –, szerinte a fővárosiak rendkívül fegyelmezettek. Az várható volt, hogy a járvány leginkább Budapesten terjed el, mert ez egy intenzív kapcsolatokkal rendelkező nagyváros, a járvány kitörése előtt valószínűleg olasz turisták tízezrei jártak ott – tette hozzá.

"Nem gondolom, hogy különösebb magyarázatra szorul, hogy Budapesten több fertőzöttet találnak (mint az ország más részein – a szerk.). Megnyugtató lenne, ha a következő hetekben nem lenne exponenciális kiugrás" – jegyezte meg, és hozzáfűzte: szerinte sokkal több teszt elvégzésére volna szükség.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2020. november. 24. 15:00

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A hazai titkosszolgálatokat jobbára még mindig a régi idők iskolája, a széttagoltság jellemzi. A hazai szolgálatok - menesztésekkel, politikai játszmákkal tarkított - elmúlt tíz évét elemeztük.