Itthon hvg.hu 2019. szeptember. 23. 15:59

Megmérték: nagyon szennyezik a levegőt a Dunán közlekedő személyszállító hajók

A kibocsátott gázok szélcsendes időben a rakparttól akár 300 méterre is érezhetőek.

Három civil szervezet, a Levegő Munkacsoport, az aHang és az Újlipótváros Szuperblokk méréseket végzett, hogy megnézzék, mennyire szennyezik a levegőt a Dunán közlekedő hajók. Ennek eredményeit egy hétfői sajtótájékoztatón ismertették – írta a 444.

Az aHang aktivistái és a XIII. kerületi civilek méréseket végeztek a levegőben a Greenpeace iránymutatásával és eszközeivel augusztus 2-a és szeptember 4-e között a Pesti alsó rakpart mentén. Összesen 16 alkalommal volt mérés, jellemzően 3 órán át keresztül.

Az eredményekről a Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely azt mondta:

A Duna-parton jelentős a légszennyezettség, gyakran meghaladja az órás határértéket a nitrogén-dioxid-koncentráció, és számos alkalommal lényegesen magasabb voltak, mint amit ugyanabban az időszakban a környező, forgalmas közúti csomópontoknál lévő hivatalos mérőállomások mutattak. A közlekedéstől viszonylag távolabbi hivatalos mérőállomások által mért adatokat pedig sok esetben 10-20-szorosan, néhány alkalommal pedig több mint százszorosan haladták meg.

A szakértők szerint a hajók bűze szélcsendes időben a rakparttól akár 250-300 méterre, az Újlipótváros utcáiban is érzékelhető, ami lehetetlenné teszi a huzamosabb utcai tartózkodást, és a lakások átszellőztetését.

"Azért is érthetetlen az intézkedések halogatása, mert az egészségkárosodásokból eredő kár sokkal nagyobb lesz, mint amennyibe a szennyezés megszüntetése kerülne" – mondta az eredményeket látva Marinov Péter, a helyi lakosokat képviselő civil szervezet, az Újlipótvárosi Szuperblokk ügyvivője.

A civil szervezetek a mérések eredményeit és javaslatcsomagjukat továbbították a környezetügyért felelős államtitkárságnak.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.