Itthon HVG 2019. szeptember. 04. 12:12

Háromszor tagadták meg Schmidt Máriát

A kultúrharcosok új generációja még az olyan keményvonalas ideológusokkal szemben is pozícióba kerülhet, mint Schmidt Mária. Különösen akkor, ha az udvari történész a mozgalmi dalok egyik fő karmestereként időnként éppen a vezérnek okoz kellemetlen pillanatokat – írja e heti számában a HVG. A Fókuszban – és a címlapon – Schmidt Mária.

Ritkán válik láthatóvá a nyilvánosság számára az, amikor a NER valakit éppen zsugorodásra ítél. Schmidt Máriát 2019 nyarán nem egyszer tagadták meg, hanem háromszor – olvasható az e heti HVG-ben.

Vesszőfutása júniusban kezdődött, mikor a Jerusalem Post szalagcímben közölte a megnyugtatónak szánt hírt: "az ellentmondásos történész már nem része a magyar holokausztmúzeumnak". Ezt követően a Figyelő határolódott el plakátokon Schmidt rövid, de emlékezetes lapvezetői korszakától. Forrásaink szerint a Terror Háza Múzeum vezetője mindent megtett – sikertelenül –, hogy a Figyelőt ne kelljen beadnia a "közösbe", vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba, és Orbánig érő csatazajt csapott. A nyilvánosság előtt viszont csak akkor fakadt ki, amikor Lánczi Tamásék – szerinte puccsszerűen – felmondtak a XXI. Század Intézetben.

A nagy visszhangot keltő szakítás óta folyik a találgatás, mit jelent Schmidt Mária szempontjából a kudarcok mesterhármasa. Az Orbán bizalmát a 2010-es választások után visszaszerző Schmidtnek már ahhoz sincs elég befolyása, hogy a Habony Árpádhoz is bekötött Láncziéknak attól kelljen tartaniuk, hogy utánuk nyúlva árthat nekik. A "Schmidt-birodalomnak" pedig akkora a hitelkitettsége, hogy sorsa a hitelező bankokon – például a Takarékbankon – múlhat. További részletek a friss HVG-ben.

HVG
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.