Itthon hvg.hu 2019. március. 04. 19:36

Bíróság elé állt Szegeden a terrorizmus finanszírozásával vádolt kurd házaspár

Állításuk szerint kényszerítették őket, hogy a Kurd Munkáspártnak dolgozzanak, de végül elszöktek.

Vallomást tett a bíróság előtt a terrorizmus finanszírozásával vádolt kurd házaspár Szegeden – számolt be az RTL Klub Híradója.

A párt 2017-ben vették őrizetbe a röszkei tranzitzónában, miután kiderült, hogy évekig az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített illegális törökországi Kurd Munkáspártnak (PKK) dolgoztak.

A pár hétfőn vallomást tett a Szegedi Törvényszéken, a nő tolmács segítségével azt mondta, erőszakkal szervezték be őket a PKK-ba, és amikor haza akart menni, akkor megfenyegették, hogy megölik és megerőszakolják.

A házaspár szerint évekig fogva tartották őket, majd 2016-ban megszöktek, Irakba mentek, ahol azonban szintén harcolni küldték volna őket, ezért elmenekültek. Embercsempészek segítségével jutottak el a magyar határig, ahol menekültkérelmet akartak beadni.

Elmondásuk szerint a bevándorlási hivatal emberei alaposan kihallgatták őket, bár az első nap elmondták, hogy miért menekültek el, azonban mikor kiderült, hogy a PKK-nak dolgoztak, és fegyveres kiképzést is kaptak, őrizetbe vették őket.

A vád szerint a férfi és a nő 2010 és 2014 között Irakban fegyveres szolgálatot teljesített a PKK kötelékében, ruhát és élelmet szállított, bár a harcokban nem vett részt. A terrorizmus finanszírozása 10 évvel is büntethető, az ügyészség azonban 2 év börtönt kért rájuk.

A vádlottak nem fogadták el, ügyvédeik szerint kényszer alatt cselekedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.