Nagy felháborodást okoztak Orbánék, mert megvétózták az EU–Afrika-megállapodást
Itthon hvg.hu 2018. április. 26. 16:44

Nagy felháborodást okoztak Orbánék, mert megvétózták az EU–Afrika-megállapodást

A 444.hu szerint egy éve dolgoztak az Európai Unió és afrikai kormányok közötti csúcs előkészítésén, amelynek végén közös nyilatkozatot fogadnának el a résztvevők. Ennek szövegét azonban szinte az utolsó percben megvétózta a magyar kormány, és ezzel több tagállamnál is kihúzta a gyufát.

Nem tetszett a magyar kormánynak a közös nyilatkozat szövege, amelyet a jövő szerdai, marokkói EU–Afrika-csúcson akartak elfogadni, és vétót emelt, így azt ebben a formában az EU nevében nem lehet aláírni – írja a 444.hu.

A csúcs előkészítésén egy éve dolgoznak. A magyar vétó miatt a nyilatkozat végső változatából ki kellett húzni az összes olyan utalást, ami arra vonatkozik, hogy az "EU" vállal vagy akar valamit. Az EU helyett az EU külügyi főbiztosa és a migrációért felelős biztos, mint személyek kerülnek a szövegbe az afrikai kormányok partnereiként, ez azonban lényegesen gyengíti a megállapodások súlyát.

A magyar kormánynak az volt a baja a szövegben, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt, illetve a magyarok szerint nem tettek elég éles különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika közé. Ezt annak ellenére is kifogásolta Budapest, hogy egyébként az egész folyamat egyik fő célja az illegális bevándorlás mérséklése volna.

Felháborodás a magyarok viselkedése miatt

A nyilatkozattervezet vitájában a belga, a portugál és az olasz kormány képviselői felháborodottan utasították vissza, hogy a szövegen az utolsó héten módosításokat követelnek a magyarok. A módosításhoz sok afrikai ország kormányával is egyeztetni kellene, és nagyon kevés idő maradt már a csúcsig. Tartalmilag sem támogatják a magyar ötletet – tették hozzá.

A vitában ezután a spanyol, a francia, az osztrák és a finn kormány nagykövetei is kiálltak a korábban háborgók mellett. Azt mondták, hogy maga a megállapodás is fontos lenne, de általában is nagyon rossz fényt vet az EU-s diplomáciára egy ilyen visszatáncolás, és a magyarok viselkedése árt a migráció okozta problémák kezelésének.

A portugál követ emlékeztetett, hogy a megállapodás éppen a migrációs nyomás csökkentését okozhatta volna, ezért különösen érthetetlen a magyar viselkedés. Ezt a belga diplomata is megerősítette. Volt, akik azzal vágtak vissza, hogy a magyar kormány vétója az, ami az illegális migrációt valójában segíti.

Németország és Franciaország nagykövetei ezután egymás után szólaltak fel: általában is kritizálták a magyar kormányt, amiért rendszeresen aláássa a közös fellépés lehetőségét kiemelten fontos ügyekben. 

A német, a francia és a ciprusi kormány képviselői egyenesen azt követelték, hogy szenteljenek külön vitát a magyar viselkedést elemzésének. Az olasz, a holland és a finn nagykövet erre azt mondta, hogy Magyarország viselkedése kárt okozhat az EU nemzetközi tekintélyének, majd ezzel egyetértett a német és a ciprusi nagykövet is. Utóbbi egyenesen az EU döntésképességének tudatos rombolásával vádolta meg a magyar kormányt.

Az Európai Bizottság képviselője azon értetlenkedett, hogy az új megállapodás csupa olyat rögzít, amelyekben 2015-ben egy máltai csúcson az EU és az afrikaiak már megegyeztek. Ezek folytatásáról van szó csupán, nincsenek új célok vagy vállalások. A 2015-ös máltai megállapodást a magyar kormány is elfogadta még – derül ki a cikkből.

A magyar követ csak azt tudta ismételgetni, hogy kormánya álláspontja szerint túl puha a szöveg.

Újabb vétó jön?

A magyar kormány múlt hónapban Kína ügyében vétózott egyetlen tagállamként, amikor nem hagyta, hogy az EU országai egységesen figyelmeztessék Pekinget az emberi jogok betartására. Azt is megvétózta az Orbán-kormány, hogy az EU eltiltsa a tagállamokat bizonyos megalázó terminusok használatától a Kínával kötött kétoldalú szerződésekben.

Még korábban szintén a magyarok akadályozták meg, hogy az EU közös álláspontot vezethessen fel az ENSZ migrációról tartott közgyűlésén.

Szerdán a magyar nagykövet a fenti vita után közölte, hogy a közelgő EU–ACP (afrikai, karibi és csendes-óceáni térség államai) -megállapodást is szét fogja verni, mert annak a szövegét ugyancsak túl migrációbarátnak érzi. 

Várhelyi Olivér nagykövet szerint addig nem tudja a magyar kormány elfogadni a szöveget, ameddig nem húzzák ki abból az összes legális bevándorlást említő kitételt.

Erre a luxemburgi nagykövet közölte: ha magyarok ragaszkodnak a megállapodás szövegének módosításához, akkor ők azt fogják követelni, hogy a végső változat kifejezetten támogatólag szóljon a legális migráció feltételeinek megteremtéséről. Ekkor kérte az Európai Bizottság képviselője, hogy mindenki nyugodjon meg egy kicsit, és a résztvevők koncentráljanak arra, hogy mi lenne a legjobb az EU-nak – írja a 444.hu.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Hirdetés
Létezik autós-bringás-béke? És Budapesten is?
Vállalkozás hvg.hu 2020. július. 12. 20:00

Létezik autós-bringás-béke? És Budapesten is?

A járvány alatt szükség volt a kerékpáros közlekedés lehetőségeinek javítására, de amúgy is kezdeni kell valamit a fővárosi dugókkal. A BKK az előző ciklusban sok fejlesztést nem kommunikálhatott – állítja az új főpolgármester-helyettes. A kommunikáció az új vezetés alatt sem az igazi, de ezen a téren is fejlesztésekre készülnek.