Itthon hvg.hu 2017. november. 06. 14:55

Kórház előtt elütött nő: megszólalt a főigazgató, szerinte nem hibáztak

A budai kórház főigazgatója szerint náluk nincs traumatológia. Ha az elütött asszony valóban életveszélyben lett volna, az intenzív osztályukon vagy a sebészetükön segítettek volna rajta.

A Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója szerint munkatársai a hatályos jogszabályok szerint jártak el annak az idős nőnek az ügyében, akit vasárnap az intézmény épülete előtt ütött el egy tolató autó – derül ki a Zoom.hu-ról.

A Frankel Leó utcában történt balesetről a 444.hu írt egy olvasó beszámolója alapján. Eszerint az asszony fejéből szivárgott a vér, az autóból kiszálló sofőr bement a kórházba, de bent azt mondták neki: hívjon mentőt. Az olvasó is berohant, hogy kihívjon egy orvost, de ugyanazt a tanácsot kapta. Közben kint a sofőr már hívta a mentőt. Végül kijött a kórházból egy orvos és egy ápoló, 15 perc után hoztak az orvosnak egy kabátot, 20 perc után egy lepedőt a nénire. A mentő második vagy harmadik próbálkozásra, mert nem találták a címet.

A Frankel Leó úti kórház igazgatója az esetre úgy reagált: több dolgozójuk is részt vett a kórház előtt balesetet szenvedett idős nő ellátásában, akihez a protokoll miatt kellett mentőt hívni.

Aznap Szeli Dóra belgyógyász-főorvos dolgozott az ambulancián, először ő ment ki az idős asszonyhoz, majd egy gasztroenterológus nővér és egy ápoló is a sérülthöz sietett. Nem sokkal később pedig ő maga is a helyszínre ért. A forgalmat irányította, és próbálta a mentőket a megfelelő helyre terelni. „Eközben kollégáim egyébként folyamatosan beszéltek a sérülthöz, és arról is meggyőződtek, hogy az állapota stabil, nincs életveszélyben” – tette hozzá Reiter József.

A Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatója közölte azt is: intézményükben nincsen traumatológia, vagyis olyan osztály, amely a súlyos sérülteket tudja ellátni. Az elütött „néni feje ugyan vérzett, de az orvosok szerint nem volt számottevő, magánál volt, és a légzésfunkciója is rendben volt”, a protokoll szerint ilyenkor pedig mentőt kell hívniuk, hogy a sérültet a területileg illetékes kórházba szállítsák.

Reiter József szerint más lett volna a helyzet, ha az asszony valóban életveszélyben lett volna. Abban az esetben a kórház intenzív osztályán vagy, ha olyan mértékű vérzése, a sebészeten segítettek volna rajta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról