Itthon hvg.hu 2017. január. 13. 15:16

Ezt a lazacot meg ne egye – a Nébih szerint nagyon veszélyes

Élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ÍLAURI márkájú termék mikrobiális szennyezettsége – magas Listeria monocytogenes tartalma – súlyos élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent, ezért a hatóság azonnali hatállyal kivonta a forgalomból az érintett tételt.

A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a 2385 tételszámú termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.

A termék azonosító adatai:
NÉBIH
  • Név: Füstölt lazac (Salmone Affumicato Preaffetteto)
  • Származási hely: Olaszország
  • Márkanév: ÍLAURI
  • Kiszerelés: 0,1 kg
  • Fogyaszthatósági idő: 17/01/17
  • Tételszám: N.Lotto 2385
  • Ovális azonosító jelölés: IT 2206 CE

A hatóság megkezdte az olasz előállítótól származó hasonló típusú termékek mintavételét és vizsgálatát, amelyeket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.

Nem játék

A Nébih tájékoztatója szerint a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakulhat a liszterózis, egy súlyos tünetekkel járó betegség. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása, legyengült szervezetben – csecsemőknél, várandós nőknél, 70 évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű embereknél – nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. Lappangási ideje egytől 90 napig tarthat, általános tüneti – láz, hányás, hasmenés, fejfájás – alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől.

A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?