Élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Az ÍLAURI márkájú termék mikrobiális szennyezettsége – magas Listeria monocytogenes tartalma – súlyos élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent, ezért a hatóság azonnali hatállyal kivonta a forgalomból az érintett tételt.
A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a 2385 tételszámú termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.
A termék azonosító adatai:- Név: Füstölt lazac (Salmone Affumicato Preaffetteto)
- Származási hely: Olaszország
- Márkanév: ÍLAURI
- Kiszerelés: 0,1 kg
- Fogyaszthatósági idő: 17/01/17
- Tételszám: N.Lotto 2385
- Ovális azonosító jelölés: IT 2206 CE
A hatóság megkezdte az olasz előállítótól származó hasonló típusú termékek mintavételét és vizsgálatát, amelyeket – elővigyázatosságból – a vizsgálatok lezárásáig szintén kivont a forgalomból.
Nem játék
A Nébih tájékoztatója szerint a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakulhat a liszterózis, egy súlyos tünetekkel járó betegség. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása, legyengült szervezetben – csecsemőknél, várandós nőknél, 70 évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű embereknél – nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. Lappangási ideje egytől 90 napig tarthat, általános tüneti – láz, hányás, hasmenés, fejfájás – alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől.
A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet.