Durván leszerepelt a magyar gasztronómia utcagyereke, a hortobágyi palacsinta a NÉBIH vizsgálatain. 21-ből hétnél komoly szennyezettséget mutattak ki. Ha meg akarja tudni ön is falatozhatott-e spórát, olvasson tovább.
21 hortobágyi palacsintát vizsgált a házhoz szállított ételek közül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények hét esetben szennyezettséget jelző mikroorganizmust, kettőnél pedig úgy nevezett spórás baktériumot mutattak ki.
A közlemény szerint a hibás konyhatechnológia, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegése, valamint konyhahigiéniai hibák állhatnak a háttérben. Emiatt a hatóság az érintett vállalkozásoknál hamarosan élelmiszerbiztonsági ellenőrzést tart.
És hogy kik az érintettek? Hét házhoz szállító vállalkozás: Anyucika, Béres Alexandra, Bocsi Viki, Egészségkonyha, Friss Food, Jófalat, Theo Papa. Az ő hortobágyi palacsintáik már a mikrobiológiai teszten sem mentek át, ami azt jelenti, hogy az ételekben szennyezettséget jelző mikroorganizmust talált a hatóság, ezért kizárta őket a versenyből.
A Szupermenta projekt keretében vizsgált 21 hortobágyi palacsintából 10 klasszikusnak mondható húsos palacsinta, 11 pedig az úgynevezett speciális változat volt, amelyek fitt, light, fitnesz, illetve könnyű jelzőkkel rendelkeztek. Az utóbbi kategóriába sorolt élelmiszereknél kötelező tápérték jelölést is szerepeltetni. Ennek az előírásnak azonban 7 speciális palacsinta nem felelt meg a megvizsgált 11-ből.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy közvetlenül az ételek kiszállítása után az ellenőrök megmérték a palacsinták maghőmérsékletét és az élelmiszerbiztonsági szempontból meghatározó érték egy esetben sem volt megfelelő. Példaként említették, hogy volt olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0-5 Celsius-fok közötti hőmérséklet helyett 24,1 Celsius-fokosan szállítottak ki, ami a Nébih szerint súlyos élelmiszerbiztonsági kockázat.