Itthon Joó Hajnalka 2016. október. 04. 06:30

Megint túltoltuk: fideszesek az érvénytelen népszavazásról

Joó Hajnalka
Szerzőnk Joó Hajnalka

Nemcsak a riogató kampány fordult visszájára szerintük, de öngólt rúgtak a népszavazási érvényességi küszöb megemelésével is. Próbának viszont jó volt.

Egyértelmű csalódottsággal fogadták a Fidesz és a KDNP hvg.hu-nak nyilatkozó képviselői a vasárnapi kvótanépszavazás érvénytelenségét. A hétfőn, a parlamentben megkérdezett tucatnyi kormánypárti politikus közül a legtöbben azt mondták: tudták, hogy nem lesz könnyű megugrani az érvényességet, de bíztak abban, hogy nem lesz igaza a referendum előtti héten már érvénytelenséget előrevetítő közvélemény-kutatásoknak.

A csalódottság a beszámolók szerint leginkább annak szólt, hogy míg a választókerületi elnökök és az általuk irányított helyi szervezetek bevallásuk szerint maximálisan „odatették magukat”, a kormány csapból is folyó, rámenős, központi kampánya az utolsó időszakban inkább már elriasztotta, mintsem részvételre sarkallta volna a még meggyőzhető választókat.

„Megint túltoltuk” – magyarázta önironikusan egy fideszes.

„Túltolták!”

– pontosította egy a beszélgetésben részt vevő másik képviselő, érzékeltetve, hogy a népszavazás érvénytelensége szerinte a legkevésbé sem az összevissza beszélő baloldali ellenzék bojkottfelhívásának, sokkal inkább a kormánypárti kampány sokakban visszatetszést keltő erőszakosságának volt köszönhető.

A riogató kampány kontraproduktivitását többek szerint az igenek alacsony aránya is igazolja (ami információink szerint egyébként még a Fidesz vezetését is meglepte). Az ugyanis, hogy a nyár közepi közvélemény-kutatásokban szereplő majdnem húszról két hónap alatt végül kevesebb mint két százalékra csökkent a referendum kérdésére igennel voksolók aránya, szerintük egyértelműen azt jelzi, hogy a kormány álláspontjával tudhatóan egyet nem értő szavazóknak a végére annyira elegük lett az egész hisztériából, hogy inkább el se mentek szavazni.

Egy a kampány előtti mozgósításokban évtizedes tapasztalattal bíró fideszes szerint egy másik fontos oka is volt az érvénytelenségnek: nem törődtek a roma szavazókkal, akiket pedig szavai szerint „ingyen közismerten nem lehet elvinni szavazni”.

A vasárnap még az országos átlagnál is gyengébb részvételi átlagot produkáló Borsod megyében például a politikus tudomása szerint több településen is felvetődött, hogy a nagyszámú roma választót – ahogyan a parlamenti, illetve önkormányzati választások előtt is – élelmiszercsomagokkal vagy más, kisebb ajándékokkal vegyék rá voksolásra, és szervezetten megoldják a szállításukat is. A választókerületi elnökök többsége azonban letett erről, mert az ehhez szükséges forrásokat saját maguknak kellett volna állniuk, és inkább a 2018-as, igazi téttel bíró parlamenti választásra tartalékoltak.

Hiába terjedt el két hete futótűzként a jászberényi fideszes polgármester érvelése, aki a Kövér László házelnökkel erősített lakossági fórumán azzal fenyegetett, hogy a betelepítendő migránsok ellátásához a romáktól kell majd elvonni a segélyeket, a célcsoport nagy részéhez a képviselő szerint ez nem jutott el, mert „nem néznek híradót, nem olvasnak újságot, nem facebookolnak, csak a kézzelfogható érvekből értenek”.

Nem érvényes a népszavazás, a Fidesz elsöprő győzelmet lát

A szavazásra jogosultaknak 40,17 százaléka adott le érvényes szavazatot, közülük 98,32 százalék mondott nemet a kötelező kvótára, 1,68 pedig igent. A leadott szavazatok 6,3 százaléka volt érvénytelen. Orbán Viktor és a Fidesz hatalmas győzelemről beszél, a kormányfő alkotmánymódosításra készül.

A csalódottság ellenére a legtöbb kormánypárti képviselő egyébként egyáltalán nem tartotta túlzónak a kormánypárti vezetők és a miniszterelnök vasárnapi, illetve mai, az érvénytelen referendumot is sikerként kommunikáló megszólalásait. A majdnem 3,3 millió NEM szavazat szerintük ugyanis azt jelzi, hogy „a főpróba”, vagy ahogy egy képviselő fogalmazott: „a Fidesz-network tesztje” jól sikerült, a mozgósítással semmi gond, hiszen egymillióval több szavazót sikerült a Fidesz álláspontja mellé állítani annál, mint ahányan 2014-ben a pártra szavaztak. (Most nagyjából annyian voksoltak nemmel, mint 2014-ben a Fideszre és a most a szintén a nemet támogató Jobbikra összesen.)

„Régóta nyilvánvaló, hogy a saját táborunk csak úgy bővíthető, ha találunk közös ügyet, egy egyetértési pontot azokkal, akik amúgy nem szavaznának ránk. Ez most sikerült: ezeket az embereket valamilyen módon már magunkhoz kötöttük.

Kialakult egy kapocs, 2018-ban a választások előtt már csak fel kell eleveníteni, hogy egyformán gondolkodunk-gondolkodtunk egy kérdésben. Ráadásul egy olyanban, ami gyaníthatóan akkor is napirenden lesz”

– érvelt a „satnyább” eredmény jelentősége mellett egy ismert fideszes. (A satnya jelzőt maga a miniszterelnök használta a részvételre még a népszavazás előtt, ezzel szembesítettük is hétfőn a Parlament folyosóján.)

Azt ugyanakkor szinte minden megkérdezett elismerte, hogy az európai uniós erőtérben gyengítette Orbán Viktort a referendum érvénytelensége. Részben emiatt is nevezték többen óriási öngólnak, hogy 2013-ban az akkor még kétharmados kormánytöbbség 25-ről 50 százalékra emelte az országos népszavazás érvényességi küszöbét.

„Egyértelműen az ellenzéki próbálkozásoknak akartunk csapdát állítani. Mit mondjak? Én sem gondoltam, hogy elsőként magunk estünk bele”

– mondta sóhajtva egy az akkori módosításban kulcsszerepet vivő vezető fideszes.

A népszavazás kudarc Orbánnak, de van egy rossz hírünk

Míg Orbán Viktor számára ez a népszavazás nem szólt másról, mint hatalma stabilizálásáról, illetve a két éve a politikai látótér közelébe került ellenzék visszaszorításáról, a szavazókkal elhitette, hogy félniük kell. És rossz hír, hogy ha már sikerült összeszednie annyi embert, akikkel ő itt két év múlva is hatalmon maradhat, akkor a következő két évünk is ugyan arról szól majd, mint az előző kettő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Bihari Ádám 2021. március. 04. 20:20

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nem jókedvünkben döntöttünk a lezárásról, ha nem lépjük meg, nehéz helyzetbe került volna az egészségügy és az ország – mondta a lezárások bejelentésének napján Szijjártó Péter a hvg360-nak. A többi között kiderül, kitől kért engedélyt az interjúra a miniszter, barátja-e Szíjj László, mi a kormányzati álomposztja, elküldték-e FFP2-maszkért, és mit gondol a magyar sajtószabadságról.