15 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el, mint a természetes úton születő társaik.
A Harvard Egyetem tudósainak felmérése alapján a különbség családon belül még nagyobb lehet: a császármetszéssel világra hozott gyermekek esetében 64 százalékkal nagyobb az elhízás kockázata, mint természetes úton született testvéreiknél.
"A császármetszés kétségkívül szükséges és életmentő beavatkozás sok esetben, ugyanakkor tudjuk, hogy anyai és magzati kockázatai is vannak. Az elhízás veszélye szintén kockázati tényezők közé tartozik, ezt is figyelembe kell venni" - idézi az egyetem internetes oldala Jorge Chavarro táplálkozás- és járványtani professzort, aki az egyik szerzője a JAMA Pediatrics című szaklapban megjelentett tanulmánynak.
A kutatók több mint 22 ezer fiatal felnőtt adatait elemezték, akik 1996 és 2012 között rendszeresen válaszoltak a Growing Up Today Study című felmérés kérdéseire. A tudósok figyelembe vették a testtömegindex (BMI) változását az évek alatt, valamint minden más információt, amelynek köze lehet az elhízáshoz, többek között azt, hogy miként alakult a válaszadók édesanyjának testtömegindexe a szülést megelőzően vagy hogy dohányoztak-e.
Jorge Chavarro úgy véli, eredményeik meggyőző bizonyítékokkal támasztják alá, hogy a császármetszés és a gyermekkori elhízás között valós kapcsolat van. Különösen bizonyító erejűnek tartja, hogy nagyon nagy eltérést találtak családon belül a természetes úton és császármetszéssel világra hozott testvérek között is, ahol nem nagyon különböznek a testsúlyt befolyásoló tényezők, például a genetikai örökség.
Az Egyesült Államokban minden évben csaknem 1,3 millió császármetszést végeznek el, ez az összes szülések mintegy egyharmadát teszi ki. Noha korábban több tanulmány is felvetette, hogy a császármetszés és a gyermek elhízási kockázata között kapcsolat lehet, ezek nem szolgáltak elég adattal az összefüggés bizonyításához.
Véget vetne a császározás divatjának a WHO
Sok fejlett országban gyakran valódi indok nélkül hajtanak végre császármetszést, holott csak indokolt esetben lenne szabad alkalmazni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.