Itthon hvg.hu 2016. május. 20. 17:53

Orbán és Lázár együtt találkozott a "Háttérhatalommal"

A már kormányon lévő Orbán Viktor és Lázár János is találkozott Soros Györggyel 2010-ben. Igaz, az üzletember akkor pénzt hozott. De ez szinte mindegy Magyarországon, ahol az emberek 42 százaléka szerint háttérhatalom irányítja az országot.

Alig egy hete háttérhatalmazott utoljára a miniszterelnök, akkor a Magyar Tudományos Akadémia 187. rendes közgyűlésén beszélt arról, hogy ezek a hatalmak szívják el az agyakat. A szokásos péntek reggeli interjújában viszont már nevet is adott a háttérben tevékenykedő titkos szereplőknek. "Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, ami Soros György nevéhez köthető, és ő az amerikai Demokrata Párt támogatója is, ezért bár a száj Clintoné, a gondolat Soros Györgyé" – mondta Orbán, aki a biztonság kedvéért később hozzátette, "én nem bonyolódnék összeesküvés-elméletekbe, én a tényeket mondom". Clintonék úgy jönnek be a képbe, hogy a volt amerikai elnök Bill Clinton felesége, a jelenlegi demokrata párti elnökaspiráns, Hillary Clinton egy kampányrendezvényén beszélt Magyarországról mint putyinizálódó államról, amely felhagy a demokráciával.

Soros György

Clinton-szál
Soros György valóban a Clinton-kampány legnagyobb pénzügyi támogatója, de ez csak Hillaryre vonatkozik, Billre nem. Az üzletember a kampány során a Politico információi szerint februárig közel 8 millió dollárral támogatta a demokrata politikus kampánycsoportjait.

This is the beginning of a beautiful friendship

A sorosozás visszatérő modul a kormányzati kommunikációban. Soros és Orbán kapcsolata a nyolcvanas évek végén indult, az üzletember már annak párttá alakulása előtt 4,7 millió forintot adott a Fidesznek – ahogyan az Origo korábbi cikke felidézi –, Orbán Viktor pedig 1989-ban kapott Soros-ösztöndíjasként oxfordi tanulmányutat, ott az angol liberális filozófia történetét hallgatta. Korábban pedig a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa is volt. A viszony már a kilencvenes évek elején megromlott, a Fidesz politikai átpozicionálásának kezdetén, ekkor nyomult be a párt a népszerűségét vesztő jobboldali MDF helyére.

Az 1998-as kormányváltás lehetőség lett volna a békülésre, főleg, hogy Stumpf István, 1994-től kancelláriaminiszteri kinevezéséig a Soros Alapítvány kuratóriumi tagja volt. Orbán megválasztása után nem sokkal New York-i látogatásán találkozott Sorossal egy vacsorán, ekkor még kedvező véleménye volt a frissen megválasztott miniszterelnökről. A kormányváltás után viszont másfél év alatt nagyon hűvössé vált a viszony, ezt követően Soros fokozatosan visszahelyezte az alapítvány tevékenységét Amerikába, ahol a Bush-kormány idején, sokszor azzal szemben végezték a "nyílt társadalom” modelljének támogatását.

Amikor pénzt hozott a kolontáriaknak, Orbán is fogadta

Soros György hosszú idő után 2010 októberében találkozott legközelebb Orbán Viktorral. Ekkor egészen a miniszterelnöki hivatalig jutott, ott látta őt vendégül a megint csak frissen megválasztott kormányfő. Az apropó akkor Magyarország 2011-es soros uniós elnöksége volt és az elnökséghez kapcsolódóan az európai romastratégia kidolgozása, de Soros hozott pénzt is, 1 millió dollárral támogatta a kolontári iszapkatasztrófa áldozatait. Ekkor több fénykép is készült Orbánról és Sorosról megbeszéléseik alatt. Sőt, a Sorost a csütörtöki Kormányinfón támadó Lázár János is találkozott ekkor az amerikai üzletemberrel is Budapesten hódmezővásárhelyi polgármesterként. Vele a roma és szegény gyerekek helyi integrációs programjáról beszélt.

Orbán Viktor Soros György fogadásán a Parlamentben 2010-ben.

A 2010-es találkozó ténye a közélet iránt érdeklődőket már meglephette, mert a 2000-es évek közepére elsősorban a Fidesz holdudvarában már mindennapos volt a sorosozás. Juhász Attila, a Political Capital vezetőelemzője szerint az, hogy most megint előkerült, a kvóta-népszavazási kampánynak köszönhető, hiszen felszínen kell tartani a témát. Másrészt a Soros György nevével egybefűzött összeesküvés-elméletek viszonylag nagy tömegekre hatnak a magyar társadalomban. A Political Capital korábbi kutatása szerint

a magyarok relatív többsége (42 százaléka) szerint valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat

– mondta Juhász.

Tavaly szeptemberben még a Kormányinfón is szóba került, hogy Soros György alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet. Az alapítvány aztán hiába magyarázta, hogy nem biztatja a menekülteket hazájuk elhagyására, és a szóban forgó tájékoztató füzetek praktikus tanácsokat adtak a hónapok óta úton lévőknek, például arról, hogyan kell menedékjogi kérelmet beadni, milyen jogok illetik meg őket a nemzetközi jog és az érintett országok joga alapján.

Lázár és Orbán mostani nyilatkozatai után Török Gábor politikai elemző is megnyilvánult Soros-témában, de ő csak annyit fűzött hozzá, hogy


Megkérdeztük a Soros Alapítvány által működtetett Open Society Foundationt is, Soros György valóban ad-e politikai tanácsokat Bill vagy Hillary Clintonnak. Szintén megkérdeztük Bill Clinton alapítványát, a Clinton Foundationt is ugyanerről, valamint arról is, Bill Clinton megbánta-e, amit a magyar demokráciáról és a kormány politikájáról mondott. Amint választ kapunk, frissítjük a cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról