Itthon MTI 2016. március. 18. 21:23

Csúnyácska szőrgombócok: chipet kaptak a szegedi sörényes farkaskölyökök - fotó

Három sörényes farkas született a Szegedi Vadasparkban. A két nőstény és egy hím pénteken kapta meg azonosító chipjét.

Kelemen Zoltán Gergely

Veprik Róbert igazgató szerint a vadaspark állományának egyik különlegessége a szokatlan megjelenésű, nemzetközi fajmegmentési program keretében már húsz éve tartott sörényes farkas, amely máshol nem látható most Magyarországon.

Régen, nagyon rövid ideig a Fővárosi Állat- és Növénykertben is bemutatták, de csak Szegeden szaporodott, legutóbb 2001-ben.

A három, február 6-án született egészséges kölyköt szüleik gondosan nevelik.

A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti.

Kelemen Zoltán Gergely

A legnagyobb,70-80 centi marmagasságú kutyaféle ragadozó Dél-Amerika füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. A vékony, hosszú lábak előnye is főleg ezen élőhelyen érvényesül, ahogy a magas fűben járva keresik zsákmányukat. Kisebb állatokkal, leginkább ízeltlábúakkal táplálkoznak, de nagyon sok növényi táplálékot, főleg gyümölcsöt is fogyasztanak.

Ma már az orvvadászat mellett az élőhelyének folyamatos csökkenése veszélyezteti leginkább, de sok farkas gázoltak el az utakon is.

A kölykök csaknem két hónap vemhesség után jönnek világra. A Szegedi Vadasparkban a biztos búvóhelyet a házuk jelenti, amelyből még nem kezdtek el kijárni, de néhány hét múlva a szerencsésebb látogatók már megfigyelhetik a kölyköket.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?