Gergely Zsófia
Szerzőnk Gergely Zsófia

Két hete röppent fel a Design Terminál megszűnésének híre, a hvg.hu birtokába került, a turizmus irányítását átvariáló tervezetben viszont szerepel, hogyan élhetne tovább.

Eddig semmilyen információ nem jelent meg arról, mi lehet az állítólag megszüntetésre ítélt, a fővárosi Erzsébet téren álló Design Terminál sorsa. A hvg.hu által szerdán közölt előterjesztésben viszont szerepel, hogy a kormány döntése alapján "a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség”, „a Design Terminál integrálásra kerül a megújított turizmus intézményrendszerébe”.

Így a jelenleg az Emmi irányítása alatt álló Design Terminált a kormány döntése alapján egy erre kijelölt miniszter venné át – ezt a kérdést még a tervezet kidolgozása során vizsgálják. Amennyiben ez eldől, a kreatívipari központ feladatait és persze az ennek „ellátáshoz szükséges személyi, dologi és költségvetési forrást” is ehhez a kijelölt miniszterhez kell áttenni, olvasható az előterjesztésben.

Rogán Antal a megújult Design Terminál átadásán 2014-ben
MTI / Szigetváry Zsolt

A Design Terminál szempontjából kedvező javaslattal kapcsolatban megkerestük Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál vezetőjét, aki azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy az intézmény sorsáról az elkövetkező hetekben születhet döntés, addig nem akar reagálni a felmerült kérdésekre.

A Design Terminál egyébként tavaly elkezdett egy nemzetközileg is figyelemre méltó, a tervezetben célként szereplő, a fővároshoz köthető signature eventet felépíteni. A jövő társadalmi, technológiai és etikai kérdéseivel foglalkozó fesztiválra, a Brain Bar Budapestre a terület sztárelőadói kaptak meghívást. Az első évben 100 milliós költségvetéssel futó program idén bővülhet – de persze ez nem jelenti azt, hogy az állam ne próbálna esetleg egy már létező licencet megszerezni, és Magyarországra hozni.

Arról, hogy mit tartalmaz a turizmus átalakításáról szóló tervezet, itt, arról, hogy miket válaszolt a kérdéseinkre a tervezetet jegyző Miniszterelnökségi Kabinetiroda, és mit szól az előterjesztéshez a szakma, itt olvashat.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.