Itthon MTI 2015. november. 26. 05:18

Lerántotta a leplet a tejföl legendájáról az Emmi államtitkára

Megvannak az első hónapok tapasztalatai a közétkeztetési reformmal kapcsolatban, és ezek alapján folytatják az egyeztetéseket a közétkeztető szervezetekkel, akiktől várják a javaslatokat – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára egy háttérbeszélgetésen. Szerinte el kell oszlatni az olyan tévképzeteket a menzás ételekkel kapcsolatban, hogy például tejfölt nem lehet használni.

A cél fontos, azt tartani kell, egészségesebb étkezést kell biztosítani a fiataloknak – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár szerint ha már a költségvetési támogatást megduplázták, akkor ne csak sokakhoz jusson el az étel, hanem legyen egészséges is.

Mivel az intézmények többségében nem volt panasz, azok kisebb hányadában viszont nagyon hangos kifogások fogalmazódtak meg, ezért utóbbiaknál a kormányhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálja a panaszokat. Pár tucat konyha lejárathatja több száz vagy ezer konyha teljesítményét – közölte Rétvári Bence. 

További lépésként említette több száz közétkeztetési dolgozó továbbképzését, ők oktatófilmeket kapnak, kiadványokkal segítik a munkájukat. Szeretnék eloszlatni a tévképzeteket is, így azt például azt, hogy tejfölt nem lehet használni – közölte az államtitkár, aki szerint a problémák egy része abból fakad, hogy nem ismerik pontosan a rendeletet.

MTI / Rosta Tibor
Hirdetés
Gazdaság Fülöp István 2024. december. 27. 12:00

Egy friss tanulmány példákkal bizonyítja, hogy terel, elhallgat és valótlanságokat állít a kormányzat és az akkugyárak is a kockázatokról

„Iparbiztonsági kockázatok a magyar akkumulátorgyártásban és az ezzel kapcsolatos kommunikáció” címmel átfogó elemzést tett közzé Éltető Andrea, a KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, amelyben a magyar akkumulátoriparral kapcsolatban rámutat az iparbiztonsági kihívásokra, a lakossági tájékoztatás hiányosságaira és a civilek elhallgattatására is.